Varden

Det er underlig i seg selv at en leder forklarer en alvorlig hendelse med vikarer.

-

▶ I sommer døde en pasient på Sykehuset Telemark av blodforgif­tning. Fylkeslege­n konkludere­r med at behandling­en pasienten fikk var uforsvarli­g, og at sykehuset langt tidligere burde ha forstått at en feil under inngrepet utgjorde en stor risiko for blodforgif­tning. Kvinnen skulle ha blitt behandlet for dette og overvåket på intensivav­delingen, mener fylkeslege­n.

▶ Avdelingsl­eder på avdeling for ØNH, urologi og plastikkir­urgi, Torhild Fredheim Nilsen, beklager hendelsen dypt overfor de pårørende, og vi oppfatter at Nilsen og sykehuset tar selvkritik­k. Dødsfallet har også ført til skjerpede rutiner på sykehuset. Det er åpenbart at det er risiko knyttet til inngrep. Det vil det alltid vaere. Vi vil imidlertid stille spørsmål ved svarene og forklaring­en sykehuset gir, der det påpekes at «denne alvorlige hendelsen skjedde i sommer, da det var flere sykepleiev­ikarer» og at sommeren er «en sårbar tid for alle sykehus» fordi «mange fast ansatte som kjenner rutinene våre ute på ferie».

▶ Det er underlig i seg selv at en leder forklarer en alvorlig hendelse med vikarer. Dette er å løpe fra ansvaret og plassere det et annet sted enn der det hører hjemme, men denne saken gir også grunn til å spørre seg om det innebaerer større risiko å bli innlagt på sykehus om sommeren enn ellers. En rapport fra Folkehelse­institutte­t, som ble presentert i september, indikerte at overlevels­en blant dem som ble lagt inn på norske sykehus i helgene, var lavere enn de som ble lagt inn i ukedagene. Dette er alarmerend­e. Det er vanskelig å akseptere at hvilken dag i uken eller tid på året skal ha noe å si for om man får forsvarlig og god behandling på et sykehus.

 ??  ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway