Varden

Slik skaper de liv i sentrum

Ved hjelp av spillemidl­er, støtte fra Sparebanks­tiftelsen og et spleiselag mellom kommunen og lokalt naeringsli­v, har Larviks befolkning fått skøytebane på torget.

- ▶ Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no

▶ Larvik har fått skøytebane midt på torget. – Det har utvilsomt bidratt til å skape liv i sentrum, fastslår Paal Espen Wingaard og Arne Nicander. ▶ I Skien er det stemning for ideen, og snart kommer representa­nter fra Vestfold på besøk for å fortelle om prosjektet.

▶ SKIEN/LARVIK Kan en skøytebane bidra til å skape mer liv i sentrum? Et godt stykke inn i andre sesong kan leder for handelsfor­eningen Larvik by, Paal Espen Wingaard, trygt svare ja på det spørsmålet.

Det synes også Skien kommune er interessan­t. Virksomhet­sleder i Larvik kommune, Arne Nicander er invitert på besøk for å fortelle om prosjektet når saken skal behandles i hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v den 14. februar.

Vellykket spleiselag

Det lå riktignok en stund i støpeskjee­n, etter at Høyre for noen år siden kom med forslag om å bygge skøytebane midt i Larvik sentrum. Da saken først ble behandlet tok det imidlertid ikke lang tid før flere aktører kom på banen, og bidro med midler for å gjøre skøytebane­n til en realitet.

Sparebanks­tiftelsen spyttet inn flere hundre tusen kroner i støtte. Det samme gjorde Norsk Tipping, med spillemidl­er. Resten av regninga på ca. to millioner har Larviks naeringsli­v og kommunen delt mellom seg, og etter hvert har det blitt stor stas å ha logoen sin på vantet rundt den populaere banen.

– Her strømmer folk til hele vinteren. Ikke minst i helgene og på kveldstid i ukedagene. Banen er lyst opp, og musikk sørger for å holde stemningen oppe til langt på kveld. Dette har utvilsomt slått ut positivt for butikkene i området også, mener Wingaard, som selv bor i Skien, og ønsker seg en lignende løsning i hjembyen.

Det er gratis å låne skøyter i alle slags størrelser fra en bod, hvor man også kan få slipt meiene ved behov.

På banen er det også satt ut pingviner og andre figurer å støtte seg på for de minste og mindre skøytevant­e, som hver og en er «adoptert» av butikker i sentrum.

– De spytter inn en ekstra slant og sørger for at pingvinene holdes ved like. Da får de også lov til å ha logoen sin synlig, forteller Wingaard.

Brøytes daglig

Kommunen sørger for å brøyte banen når det trengs. Utgiftene til vedlikehol­d varierer, men ligger på et sted mellom tre og fire hundre tusen kroner årlig.

– Det blir jo en litt omtrentlig sum. Det er vaeret som styrer hvor mye som skal gjøres. Jeg vil imidlertid anbefale en permanent bane. Vi har gått for en mobil løsning på grunn av store høydeforsk­jeller i bakken på torget vårt, men det koster en del å rigge opp og ned noe slikt som dette, sier Arne Nicander, som vet hva han snakker om. Han har en karriere som skøyteløpe­r bak seg.

– Jeg synes det er veldig artig at vi får liv i skøytespor­ten, selv om banen i sentrum med sine 600 kvadratmet­er blir litt liten til å arrangere løp. Dette er uansett en sunn aktivitet!

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? POPULAERT: Virksomhet­sleder Arne Nicander og Paal Espen Wingaard, leder i Larvik by er svaert fornøyd med banen sin.
POPULAERT: Virksomhet­sleder Arne Nicander og Paal Espen Wingaard, leder i Larvik by er svaert fornøyd med banen sin.
 ??  ?? FIKK DET TIL: Det har kommet flere forslag om hvor en skøytebane kan ligge i Skien sentrum. I Larvik har de hatt skøyte-
FIKK DET TIL: Det har kommet flere forslag om hvor en skøytebane kan ligge i Skien sentrum. I Larvik har de hatt skøyte-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway