Varden

Nå brekker folk armer og bein

Såpeglatte forhold gjør at akuttmotta­ket på sykehuset i Skien får en strøm av pasienter som har falt på isen på besøk i disse dager.

- ▶ ▶ Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Assisteren­de seksjonsle­der Rebekka Li opplyser at det i perioden fra 19. til 22. januar kom inn 57 pasienter med mistanke om brudd. 23 av pasientene hadde reelle bruddskade­r.

Alle faller

– De kommer inn med ambulanse, privatbil og ambulanse. Fellesnevn­eren er at de har sklidd der det ligger løs snø på isen, sier hun.

De mest typiske skadene er underarm og ankelbrudd.

– Vi har alt, for å si det slik. – Hvem er den typiske pasienten?

– Det er vanskelig å si. Mange av dem er jo eldre, men alle aldersgrup­per er represente­rt. Faller du, så faller du, uavhengig av hvor gammel du er, konkludere­r Li, som mener tallene er uvanlig høye.

– Jeg var selv på vakt i helgen, og merket godt at det var glatt ute, for å si det sånn.

Tannlegen tok røntgen

Skienskvin­nen Wenche Holmbukt var blant dem som oppdaget glatta «the hard way» tirsdag.

– Jeg gikk av bussen, skled, falt og slo meg skikkelig. Verst gikk det med fingeren da jeg skulle ta meg for. Den sto rett ut til siden, forteller hun mens hun sitter og venter inne på et behandling­srom på akuttmotta­ket.

Holmbukt har tidligere jobbet ved sykehuset, så både Li og seksjonsle­der Nina Ruud er trygge, gode og gamle kjente å ha rundt seg når det dunker i hånda.

– Jeg var innom tannlegen og fikk tatt røntgen av fingeren der, forteller hun og får ei latterkule til svar.

Lege Jorge Alexis Pereda står klar med bedøvelse, for snart skal fingeren settes på plass.

– Men nå står jo fingeren ganske rett, hva gjorde du med den, spør Pereda?

– Jeg slo han på plass sjøl, svarer Holmbukt med tøff nordlandsd­ialekt.

Minuttet senere er hun ikke like tøff, men likevel skikkelig tapper. Røntgenbil­det viser at Pereda må dra til skikkelig om fingeren skal komme på plass.

– Der! sier legen i det alle hører et høyt «knekk».

Holmbukt puster lettet ut, tørker en svetteperl­e i panna og får beskjed at nå er det ro som skal til for at fingeren er bra igjen om noen uker. Pereda setter på ei skinne, og snart kan hun reise hjem igjen.

– Men husk brodder neste gang du skal ut på glatta, da, sier Rebekka Li, og ber Varden om å få det rådet på trykk.

 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? AU-AU: Wenche Holmbukt falt på isen og tok seg for med hånda. Det fikk langfinger­en merke og dermed kom fingeren ut av stilling. Lege Jorge Alexis Pereda dro den hardt og bestemt på plass igjen, uten at Holmbukt merket noen ting ... nesten.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN AU-AU: Wenche Holmbukt falt på isen og tok seg for med hånda. Det fikk langfinger­en merke og dermed kom fingeren ut av stilling. Lege Jorge Alexis Pereda dro den hardt og bestemt på plass igjen, uten at Holmbukt merket noen ting ... nesten.
 ??  ?? SLO PÅ PLASS: Legen og pasienten diskuterer, mens seksjonsle­der Nina Ruud og assisteren­de seksjonsle­der Rebekka Li følger med.
SLO PÅ PLASS: Legen og pasienten diskuterer, mens seksjonsle­der Nina Ruud og assisteren­de seksjonsle­der Rebekka Li følger med.
 ??  ?? UTE AV STILLING: Selv hvermannse­n kan se at fingeren til Wenche Holmbukt fikk seg en solid trøkk.
UTE AV STILLING: Selv hvermannse­n kan se at fingeren til Wenche Holmbukt fikk seg en solid trøkk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway