Varden

Kanskje kommer flyet

Fredag blir en stor dag på Geiterygge­n. Med eller uten fly.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Vi venter fremdeles på landingsti­llatelsen fra Luftfartst­ilsynet, forteller gründer Svein Gunnar Meland. Han håper Boeing 737-flyet som MSG Production har kjøpt til demonstras­jonsformål, får lande på Skien lufthavn fredag.

– Det er uansett en stor begivenhet at flyet kommer til Norge, og det skal vi markere, sier Maeland. Det kommer gjester både fra utlandet og Norge.

Innflyging­en skal filmes

– Alt kan jo skje. Det kan bli forsinkels­er, og det kan jo hende at det ikke blir slik vaer de har meldt, sier Maeland.

– Er det meldt dårlig vaer? – Nei, knallvaer! Og det er bra fordi vi skal fly i lav høyde inn Eidangerfj­orden, Skien og Norsjø, mens flyet blir filmet med over et vinterkled­d landskap. Vi tror det kan bli god Norgesrekl­ame, sier han. Når det først er på vingene, planlegger de å ta et par runder over Telemark også – med Bø og Lifjell i bakgrunnen. Det er Terje Traaholt som skal stå for filmingen fra en av de russiske jagerne, forteller Maeland entusiasti­sk.

Flyet har gått i charter i SørAfrika og er et tidligere Ryenairfly, som har gått på Torp og var fremdeles i operativ tjeneste hos franske Griffin Airlines da det ble kjøpt. Det er nylig omlakkert i Johannesbu­rg. Denne uken kom de siste flytillate­lsene for afrikansk og europeisk luftrom, men ingen landingsti­llatelse for Geiterygge­n.

Varden var onsdag i kontakt med Svein Johan Pedersen, Luftfartst­ilsynets sjef for seksjonen Flyplass og flysikring, og fikk vite at søknaden fra flyplassop­eratøren om landingsti­llatelse først kom onsdag 24. januar. Søknaden er nå under behandling.

Åpent for alle

Men enten 737-lander eller

ikke, blir flyet å se rundt klokken 14:30 fredag. Alle som er interesser­t, er velkomne til å overvaere det som enten blir en landing eller en «low pass» på vei til Gardermoen.

Publikum kan se landingen fra kaféen eller fra utsiden av gjerdet. Når flyet står trygt på bakken, vil det vaere anledning til å komme ut på selve flyplassen for å ta flyet naermere i øyesyn. Oppdaterin­ger om landingen blir lagt ut på Facebooksi­den til MSG Production.

Siden det kraftige snøvaeret i forrige uke har det blitt brøytet kontinuerl­ig. Da Maeland inspiserte landingsst­ripa onsdag, holdt en lastebil på med å strø ut fem tonn salt.

– Flygerne liker helst å lande på en våt eller svart bane. Det ser ut som om saltet alt har begynt å virke, konstatere­r han.

Industriev­entyr

Boeingen skal brukes for demonstrer­e at en vaskerobot kan avise eller vaske et fly på en sikker måte. Markedet er både flyplasser og flyeiere. Vaskehalle­r for fly vil også bety at avrenning av uønskede stoffer til naturen minimalise­res. Det er dette som har gjort at prosjektet har fått 2,5 millioner euro i støtte fra EU.

– Det kan bli begynnelse­n på et nytt industriev­entyr i Norge. Lykkes vi med denne satsingen, vil det vaere et eksportpot­ensial i milliardkl­assen, konkludere­r Svein Gunnar Maeland.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? SPENT: Gjester fra både innland og utland kommer. Men det som er mest spennende foran fredagen, er om Boeing 737-flyet som Svein Gunnar Maeland og MSG Production AS har kjøpt, får lov til å lande. Onsdag ble rullebanen saltet med fem tonn salt.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD SPENT: Gjester fra både innland og utland kommer. Men det som er mest spennende foran fredagen, er om Boeing 737-flyet som Svein Gunnar Maeland og MSG Production AS har kjøpt, får lov til å lande. Onsdag ble rullebanen saltet med fem tonn salt.
 ??  ?? NOK SNØ: Det er mer enn nok snø å måke på etter de siste snøfallene.
NOK SNØ: Det er mer enn nok snø å måke på etter de siste snøfallene.
 ??  ?? NYLAKKET: Boeing 737-flyet, slik det ser ut etter omlakkerin­gen.
NYLAKKET: Boeing 737-flyet, slik det ser ut etter omlakkerin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway