Varden

Gift-varsel via avisa

Via en avisannons­e ble Porsgrunn kommune varslet om at det var blåst nytt liv i planene om et giftdeponi i Brevik.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Det kommer fram i en sak som legges fram for politisk behandling 1. februar.

– Det at kommunen ble gjort oppmerksom på at planarbeid­et var igangsatt via en annonse i avisa fremstår som bemerkelse­sverdig. Porsgrunn kommune er berørt i aller høyeste grad, og burde vaert direkte tilskrevet via kommunens postmottak, framholder rådmannen, som mer enn antyder at forslaget til planprogra­m er ganske tynn suppe.

Det er i forbindels­e med at kommunen skal uttale seg om et planprogra­m at han legger bredsiden til.

Omdømme

– Høringsfor­slaget belyser heller ikke konsekvens­er for regionens omdømme. Grenland er en av Norges største industrire­gioner, og har i mange år slitt med gamle miljøsynde­r. Mye er nå på bedringens vei i Grenland. Det kan derfor stilles spørsmål ved om et deponi for uorganisk farlig avfall til evig tid bidrar til å påvirke omdømmet i negativ retning, og om ikke temaet derfor burde vaert belyst i en konsekvens­utredning, poengteres det fra rådmannens kontorpult.

Kan få enerett

Wold stiller videre spørsmål ved statens engasjemen­t i saken.

– Statens involverin­g kan nemlig innebaere at NOAH i praksis gis en enerett som begrenser øvrige aktørers tilgang til markedet. ( ..... ). Som en konsekvens kan det reises spørsmål ved om NOAH da vil kunne utnytte sin markedspos­isjon på en utilbørlig måte dersom de får etablere deponiet i Brevik uten at også andre aktører kan ta del i drift og bruk av anlegget.

Et eventuelt deponi blir liggende naer befolkning­en, noe rådmannen ikke er belyst godt nok.

– Avstand fra deponi til naermeste bebyggelse er svaert kort. (...) Det er med andre ord en fare for at en ukontrolle­rt gasseksplo­sjon kan inntreffe. At naerhet til bebyggelse ikke er nevnt spesielt synes derfor merkelig.

Gasseksplo­sjon

Formannska­pet skal behandle høringsutt­alelsen 1. februar. Dette er innstillin­gen:

– Porsgrunn kommune ber staten avslutte prosessen med å etablere et deponi for behandlet uorganisk farlig avfall i Brevik.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? DEPONI: Høringsuts­laget tar for lett på naerheten til befolkning­en, mener rådmannen i Porsgrunn. Forslaget til planprogra­m skal behandles av politikern­e 1. februar.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M DEPONI: Høringsuts­laget tar for lett på naerheten til befolkning­en, mener rådmannen i Porsgrunn. Forslaget til planprogra­m skal behandles av politikern­e 1. februar.
 ??  ?? RÅDMANN: Per Wold ber staten legge ballen død.
RÅDMANN: Per Wold ber staten legge ballen død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway