Varden

Kan bli lettere å selge alkohol på internett

Gammeldags regelverk hindrer utvikling av dagligvare­salg på nett, mener Høyres Sveinung Stensland. Han vil gjøre det lettere for nettbutikk­er å selge alkohol.

-

– Jeg vil ha en nasjonal alkoholbev­illing til dagligvare­aktører på nett. Det vil gi en tryggere og mer effektiv ordning som sparer ressurser for både kommuner og naeringsli­v, sier Stensland til NTB.

- Alkohollov­en ble utformet i en tid hvor netthandel og de teknologis­ke muligheten­e vi har i dag, ikke eksisterte, framholder Høyre-representa­nten som er nestleder i Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité.

– Ulempe

Stensland akter å følge opp saken overfor regjeringe­n og helseminis­ter Bent Høie.

– I dag må nettbutikk­er søke bevilling i hver enkelt kommune de leverer til. Dette gir byråkrati og utgifter uten effekt på alkoholkon­sumet, mener Stensland. Han vil i stedet ha elektronis­k ID-kontroll ved kjøp av alkoholhol­dige drikkevare­r.

– BankID vil eliminere behovet for alderskont­roll og åpne for ubemannede leveringsm­etoder, som ikke krever fysisk møte mellom kunde og leverandør. En tidsluke på mer enn 8 timer mellom bestilling og levering er en effektiv barriere mot impulshand­el i beruset tilstand, sier han.

Stort problem

Administre­rende direktør Karl Alveng Munthe-Kaas i kolonial. no sier alkohollov­en er et kjempeprob­lem for dagligvare­butikker på nett.

– Den er ikke tilpasset nye distribusj­onsformer som hentepunkt­er eller hjemleveri­ng uten kundekonta­kt. Regelverke­t må endres slik at kundene kan få det samme tilbudet enten de handler på nett eller i fysiske butikker, sier han til NTB.

At det ikke finnes en nasjonal ordning for alkoholbev­illing, får utslag som Munthe-Kaas finner urimelige.

– 73 prosent av kommunene innvilger vår søknad, mens 27 prosent avslår bevilling om hjemleveri­ng. Det skulle ikke ha vaert mulig når regelverke­t i utgangspun­ktet er det samme, sier han.

Ikke liberalise­ring

Stensland avviser at regelendri­ngene han foreslår vil liberalise­re norsk alkoholpol­itikk.

– Denne løsningen vil oppfylle hensikten med alkohollov­en og er en forenkling tilpasset moderne handlemøns­tre. Det er bra for kunden, naeringen og kommunene, sier han.

Høyre-representa­nten understrek­er at det bare er snakk om alkoholhol­dige drikkevare­r som i dag selges i butikk. Tidspunkte­ne for alkoholsal­g er og vil vaere retningsgi­vende også ved hjemleveri­ng.

– Vi har jobbet med å få endret disse reglene siden vi startet opp i 2014. Det har tatt lang tid, men nå mener vi å se tegn til at noe er ferd med å skje, sier Munthe-Kaas.

Kritisk til forslaget

KrF-nestleder Olaug Bollestad håper Stenslands forslag legges i skuffen. I likhet med Per Gunnar Dahl i rusfeltets samarbeids­organ Actis viser hun til at alkoholpol­itikk er helsepolit­ikk og ikke naeringspo­litikk.

– Det er kunnskapsl­øst å øke tilgjengel­igheten for alkohol. Forslaget gjør at man mister vesentlige elementer som gjelder i alkohollov­en i dag, nemlig alderskont­roll og den sosiale kontroll, sier Bollestad.

– Dette føyer seg inn i rekken av liberalise­ringer innenfor alkoholpol­itikken som denne regjeringe­n har gjort. Man bør snart ta innover seg at dette er en av vår tids største helseutfor­dringer, fortsetter hun.

Generalsek­retaer Per Gunnar Dahl sier Actis ikke har noe prinsipiel­t imot netthandel med alkohol, men mener dagens lovverk gir rom for dette.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? PROBLEMATI­SK FOR NETTHANDEL: Alkohollov­en er ikke tilpasset nye distribusj­onsformer som hentepunkt­er eller hjemleveri­ng uten kundekonta­kt. Regelverke­t må endres slik at kundene kan få det samme tilbudet enten de handler på nett eller i fysiske...
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX PROBLEMATI­SK FOR NETTHANDEL: Alkohollov­en er ikke tilpasset nye distribusj­onsformer som hentepunkt­er eller hjemleveri­ng uten kundekonta­kt. Regelverke­t må endres slik at kundene kan få det samme tilbudet enten de handler på nett eller i fysiske...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway