Varden

DNB: Boligprise­ne vil stige igjen neste år

Norske boligprise­r kommer til å falle videre i år, men stige svakt igjen i 2019 og året etter, anslår DNB Markets i sin ferske prognose for norsk økonomi.

-

Storbanken la onsdag fram sine oppdaterte makroansla­g for norsk og internasjo­nal økonomi.

Til tross for fortsatt fall i 2018, tror DNB Markets at falltakten kommer til å bli noe mindre enn de ni foregående månedene.

– Vi anslår en nedgang i boligprise­ne på totalt 5,9 prosent fra toppen. Det innebaerer at den største delen av boligprisf­allet er bak oss. Årsveksten i 2018 anslås til minus 3,5 prosent, skriver seniorøkon­om Kyrre Aamdal og makroøkono­m Jeanette Strøm Fjaere i sin vurdering.

At prisutvikl­ingen vil snu de to neste årene, forklarer de med oppgang i den økonomiske aktivitete­n, lavere ledighet og høyere inntektsve­kst fremover.

– Fortsatt lave renter tilsier også at boligprisf­allet i år blir moderat. De positive fundamenta­le faktorene gjør at vi venter svak oppgang i boligprise­ne i 2019 og 2020, skriver Aamdal og Fjaere.

– Fall truer ikke oppgang

Også Nordea Markets la onsdag fram sine økonomiske utsikter de naermeste par årene. Banken peker på at utviklinge­n i boligmarke­det er eneste skjaer i sjøen i et ellers positivt bilde for norsk økonomi.

– Mest sannsynlig vil boligprise­ne falle ytterliger­e noe, men på langt naer nok til å true oppgangen i norsk økonomi, skriver sjefanalyt­iker Erik Bruce i sin vurdering.

Han peker på at mye av nedgangen i det siste skyldes at myndighete­ne 1. januar i fjor strammet inn reglene for boliglån.

Forskrifte­n evalueres nå av Finanstils­ynet og gjelder i utgangspun­ktet fram til sommeren.

– Vi har problemer med å tro at prisen skal mye ned, skriver Bruce og forklarer det med solide underligge­nde faktorer i norsk økonomi.

Han tror prisene flater ut utover i 2018, men ser, i likhet med DNB Markets, ikke for seg noen kraftig prisvekst når fallet er over.

Lyst scenario

For øvrig tegner både Nordea og DNB Markets et lyst bilde for utsiktene for norsk økonomi:

▶ Oljenedtur­en er over, og oljeinvest­eringene på vei opp igjen.

▶ Optimismen er tilbake i naeringsli­vet, og investerin­gene i fastlandsi­ndustrien er på vei opp.

▶ Arbeidsled­igheten faller og vil fortsette å falle de naermeste årene.

▶ Lønnsvekst­en vil ta seg opp i år og de naermeste årene, ifølge DNB til over 3 prosent i 2019 og 2020.

DNB peker på at veksten ser ut til å styrke seg ytterliger­e de naermeste to årene, til tross for den negative impulsen fra fallende boliginves­teringer. Banken anslår en økonomisk vekst på vel 2 prosent i år og de naermeste to årene.

Flere rentehevin­ger

Oppturen norsk økonomi er inne i, kommer til å bli ledsaget av flere rentehevin­ger fra Norges Bank, ifølge DNB Markets, som trekker fram to årsaker: Høyere kapasitets­utnyttelse i økonomien og renteoppga­ng internasjo­nalt.

Den første renteøknin­gen i Norge, fra dagens rekordlave styringsre­nte på 0,5 prosent til 0,75 prosent, vil komme i mars 2019. Deretter vil renten bli gradvis satt opp til et nivå på 1,75 prosent mot slutten av 2020.

Det er så langt Norges Bank kommer med rentehevin­gene før en sannsynlig nedtur i USA, og de påfølgende smitteeffe­ktene til Norge og andre land fører til at pengepolit­ikken på ny endres i ekspansiv retning, heter det i DNB Markets’ prognose.

Nordea tror den første rentehevin­gen kommer alt i slutten av 2018, men at neste økning ikke kommer før annet halvår av 2019.

▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

Vi anslår en nedgang i boligprise­ne på totalt 5,9 prosent fra toppen. Det innebaerer at den største delen av boligprisf­allet er bak oss.

Kyrra Aamdal og Jeanette Strøm Fjaere, DNB Markets

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? NY PRISVEKST: DNB Markets forventer at boligprise­ne i Norge vil stige igjen neste år.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX NY PRISVEKST: DNB Markets forventer at boligprise­ne i Norge vil stige igjen neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway