Varden

NOAHs kriterier for mulig etablering i Brevik

- Carl Hartmann administre­rende direktør NOAH Egil Solheim prosjektdi­rektør NOAH

Det har nå gått omtrent tre år siden saken om et mulig behandling­sanlegg og/eller deponi for farlig avfall i Brevik kom på den politiske agendaen.

Basert på innspillen­e som kom i 2014 og 2015 har NOAH utviklet Langvik-løsningen. Det er gjort betydelige endringer som har medført at belastning­en for lokalbefol­kningen er redusert. All biltrafikk er fjernet og kai-løsningen er flyttet vekk fra folk. I tillegg er risikoen knyttet til behandling­en av avfallet fjernet, da dette fortsatt skal behandles på Langøya.

Vi ønsker at alle som har en interesse i saken skal vite at NOAH legger følgende kriterier til grunn for at Langvik-løsningen skal kunne realiseres:

1. NOAH vil ikke etablere et deponi i Dalen gruver dersom det ikke er trygt for omgivelsen­e i all fremtid.

2. Konsekvens­utredninge­n skal gjøres tilgjengel­ig for alle og utføres på en slik måte at myndighete­ne har tillit til den.

3. NOAH vil fortsette å jobbe for sikker gjenvinnin­g av knappe ressurser og ressurser det er en dokumenter­t etterspørs­el etter. Dette skal gjøres i tråd med den sirkulaere tenkningen, myndighete­nes rammebetin­gelser og slik at deponibeho­vet kan reduseres.

4. Dersom NOAH etablerer virksomhet i Grenland skal helse, miljø og sikkerhet ha første prioritet – akkurat som på Langøya i dag.

5. Underveis i den videre prosessen og etter en eventuell etablering skal NOAH ha som målsetting å vaere et positivt bidrag til samfunnene i Brevik, Porsgrunn og Grenland.

Alle som leser dette genererer farlig avfall. Dette er avfall som utgjør en fare for sine omgivelser hvis det ikke blir forsvarlig behandlet og deponert. NOAH beskytter miljø og mennesker mot at dette avfallet havner på avveie. I over 25 år har vi utført dette samfunnsop­pdraget på Langøya, uten noen alvorlige skader på mennesker eller omgivelser. Hele tiden under nøye av overvåknin­g og kontroll fra miljømyndi­ghetene.

Nå som planprogra­mmet for konsekvens­utredninge­n er på høring gis alle med en interesse i saken anledning til å gi sitt innspill til Klima- og miljødepar­tementet. Fristen er 31. januar. Vi håper at de som benytter seg av anledninge­n til å medvirke i høringen tar våre nevnte fem kriterier for etablering på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway