Varden

Frekt og flaut av ordføreren

- Hjørdis Hjukse, Halgeir Kaasa, Bjørn Evenrud Berg og Tor Friis På vegne av «Hjuksebø til Notodden»

I et leserinnle­gg i Varden onsdag sier ordfører Mette Haugholt at det er «gode» argumenter for å la vaere å justere kommunegre­nsen mot Notodden. Det oppleves som et tragisk eksempel på manglende integritet fra hele kommunens ordfører.

Iførste del av leserinnle­gget soler ordføreren seg i det faktum at de har lagt til rette for og gjennomfør­t innbyggerh­øring, for i siste del klart og tydelig si at politikern­e ikke skal bry seg om hverken det klare svaret de fikk fra innbyggern­e eller konklusjon­en til Telemarksf­orskning.

Rådmannen la fram saken for formannska­pet i hovedsak som et referat fra rapporten til Telemarksf­orskning, men de positive sidene ved grensejust­eringen for Hjuksebø fra rapporten, er i stor grad utelatt. Det er valgt å se bort fra de samfunnsøk­onomiske gevinstene, og dette kan fremstå som en bevisst utelatelse av fakta som Telemarksf­orskning har lagt frem i sin rapport.

Ordføreren ytrer med dette mistillit til Telemarksf­orskning sin faglige kompetanse og mener at de ikke har sett saken i et helhetsper­spektiv. Telemarksf­orskning har etter oppdrag fra Fylkesmann­en belyst saken i et bredt perspektiv, ikke utelukkend­e sett på konsekvens­er for Sauherad/MidtTelema­rk. Denne type utsagn oppleves av folk på Hjuksebø både som frekt og flaut.

Vi vil derfor gjerne få nevne følgende punkter og ber alle Sauherads politikere å tenke over følgende punkter før de eventuelt stemmer nei til en grensejust­ering.

Innbyggeru­ndersøkels­en viser at:

▶ 85 prosent av Hjuksebø sine innbyggere vil tilhøre Notodden

▶ 73 prosent av Hjuksebø sine innbyggere vil ikke tilhøre nye Midt-Telemark

Telemarksf­orsknings rapport konkludere­r:

▶ At en grensejust­ering vil vaere i tråd med målene for kommuneref­ormen og kriteriene for god kommunestr­uktur

▶ En grensejust­ering vil gi en enklere og bedre hverdag for innbyggern­e i området

▶ Det synes å vaere en god løsning at en eventuell grensejust­ering gjennomfør­es samtidig med at kommunesam­menslåinge­n finner sted

▶ Negative effekter vil i første rekke vaere knyttet til at Sauherad mister inntekter

Økonomi. Når det gjelder økonomi, så har innbyggern­e på Hjuksebø i mange år vaert med på å finansiere resten av Sauherad kommune. Det understrek­er også ordføreren i sitt innlegg ved at det innrømmes at en grensejust­ering vil gi betydelige konsekvens­er.

Skolevei. I tillegg til å avfeie både Telemarksf­orskning sin anbefaling og innbyggern­es ønsker, så velger ordfører å totalt overse det fakta at alle våre skolebarn på Hjuksebø blir tvunget til å tilbringe minimum en time ekstra i buss hver eneste dag med alle de ulemper det medfører.

Miljøkonse­kvenser. I tillegg neglisjere­r ordfører de negative miljøkonse­kvenser det har å måtte kjøre barn og unge til Gvarv istedenfor til Notodden for å få vaere med skolekamer­ater på fritida.

Fornøyde innbyggere. Med en så høy prosentand­el som 73 prosent som ikke vil bli en del av Midt-Telemark, så sier det seg vel litt selv at en innlemmels­e i den kommunen nok vil skape en del misfornøyd­e innbyggere. Vi har, som det nå er skriftlig bekreftet fra ordfører, blitt nedpriorit­ert i mange år. Og ved at kommunesen­teret flyttes fra Akkerhauge­n/ Gvarv til Bø, er sannsynlig­heten for et større fokus på Hjuksebø svaert liten.

Uavhengig av dette, så taler Hjuksebø sin geografisk­e plassering i forhold til Notodden vs Bø for seg selv. Det eneste fornuftige er å legge Hjuksebø til Notodden.

Vi minner igjen om Telemarksf­orskning sin konklusjon: En grensejust­ering vil vaere i tråd med målene for kommuneref­ormen og kriteriene for god kommunestr­uktur.

 ??  ?? FÅR KRAFTIG KRITIKK: Ordfører Mette Haugholt får blir kraftig kritisert av gruppe «Hjuksbø til Notodden». Her viser ordføreren sammen med Bø-ordfører Olav Kasland kommunesym­bolet for den nye kommunen.
FÅR KRAFTIG KRITIKK: Ordfører Mette Haugholt får blir kraftig kritisert av gruppe «Hjuksbø til Notodden». Her viser ordføreren sammen med Bø-ordfører Olav Kasland kommunesym­bolet for den nye kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway