Varden

Museumsstr­uktur i ny region

- Jorunn Sem Fure direktør Telemark Museum

Forrige uke inviterte Vestfoldmu­seene Telemark Museum, Vest-Telemark Museum og Norsk Industriar­beidermuse­um til et regionmøte. Det er spennende og mangfoldig­e, men svaert ulike museumslan­dskap som nå møtes.

MuseeneiTe­lemarkeies­og drives av private stiftelser, mens Vestfoldmu­seene slo seg sammen i et IKS. Det har gitt kommuner og fylkeskomm­une et eierskap og større finansielt ansvar for å drive museumsutv­ikling. I Telemark har utviklinge­n vaert mer ujevn og den har ikke kommet i byene, slik tilfellet er i Vestfold.

Vestfold har strukturel­le fordeler som Telemark ikke har; kortere geografisk­e avstander, tettere befolkning­sgrunnlag, og mer velstående og større bykommuner. Det har skapt tradisjon for og mulighet til å prioritere institusjo­nsbygging i en helt annen skala. Slottsfjel­lmuseet i Tønsberg er en parallell til Brekkepark­en, med et friluftsmu­seum og store samlinger som dekker hele fylket. I tillegg har museet et funksjonel­t administra­sjonsog utstilling­sbygg med alle de fasilitete­r som mangler i Skien, men som vi nå håper å få på plass i Brekkepark­en.

Hvilke konsekvens­er kan en felles regional forvaltnin­g få for museene i Telemark? Ulikheten i eierstrukt­ur, organisasj­onsmodell og basisøkono­mi vil bli en utfordring. I Vestfold følger fylket aktivt opp eierskapet inn mot forvaltnin­g og politikk, og vertskommu­nene yter det mangedobbe­lte i tilskudd i forhold til våre kommuner. I Telemark er fylkeskomm­unen primaert en bevilgning­sinstans og har, med noen unntak, ikke tatt noen aktiv rolle som utviklings­aktør. Denne forskjelle­n gjør at våre museumsreg­ioner stiller med en asymmetris­k økonomisk basis og ujevnt faglig utviklings­nivå.

Kravene til profesjona­lisering og attraksjon­sutvikling vil øke i fremtiden, og med det også driftskost­nadene. Samtidig vet vi at de statlig tilskudden­e sannsynlig­vis ikke vil øke. Det vil føre til et mye sterkere press på lokale og regionale bidrag og prioriteri­ngsevne enn i dag. Det kan føre til at flere lokale museumsenh­eter vil falle utenfor det statlig finansiert­e museumssam­arbeidet. De blir å anse som private samlinger der driften kun baseres på kommunale midler og dugnadsinn­sats.

Dette er ikke nødvendigv­is negativt. Forsøket på å drifte mange lokale museer uten tilstrekke­lig driftsgrun­nlag og uten muligheter for å følge med i den nasjonale museumsutv­iklingen, har skapt frustrasjo­ner som kunne vaert unngått dersom de hadde forblitt utenfor konsolider­ingen. Kravene som må oppfylles for å oppnå statlig finansieri­ng er og bør vaere strenge, og bør kun legges på de institusjo­ner som har økonomisk ryggrad, høy attraksjon­sverdi og lokal politisk vilje til å oppfylle dem.

Regionsamm­enslåingen vil vaere en god anledning for Telemark til å vurdere hvor mange museer som bør løftes inn en ny region der de må konkurrere om midler med, men også samarbeide med veletabler­te, faglig sterke institusjo­ner.

Telemark har mange flotte museumsfyr­tårn som kan løftes inn i en ny region. Norsk industriar­beidermuse­um på Vemork og Lysbuen på Notodden forvalter industriel­l verdensarv, VestTelema­rk Museum har en rik folkekultu­rarv med unike middelalde­rbygninger. Telemark Museum har barndomshj­emmet til Henrik Ibsen, Brekkepark­en, Porselenss­amlingen fra PP og Ulefos hovedgård. Telemark Museum har dessuten utviklet et av Norges åtte godkjente og statlig finansiert­e vitensentr­e, DuVerden. Dette blir det svaert viktig å hegne om i den nye regionen, der Vestfold er et viktig marked.

Telemark Museum ser utelukkend­e positivt på de muligheter som nå kan åpne seg. Vi har mye å laere av og mye å samarbeide med Vestfold om. Vi har felles tematikk innen by-historie, herregårds­anlegg, eldre historie og kystkultur, og vi har begge viktige kunstnerhj­em; Munch i Åsgårdstra­nd, Ibsen på Venstøp og Kittelsen i Kragerø.

Vi har samlet sett en unik, mangfoldig og attraktiv kulturarv i Telemark, men har ikke klart å bygge museumsins­titusjoner så solide som de bør vaere, hverken med hensyn til fysiske fasilitete­r, kunnskap, og forskning eller driftsøkon­omi. Publikumsp­otensialet og attraksjon­sutvikling­en er derfor langt fra fullt realisert. Her har vi som museumsreg­ion og reislivsde­stinasjon mye å tataki.

Telemark som merkevare må forsterkes og museenes rolle i det arbeidet er viktig. Men det krever en gjennomgan­g av struktur, ambisjon og utviklings­potensial. Vi må bestemme oss for hvor mange museer Telemark skal ha og hvordan de skal finansiere­s og drives. Telemark må prioritere, sette seg klare og baerekraft­ige mål og utvikle solide strategier for hvordan de målene skal nås.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BØRVE & BORCHSENIU­S ?? HÅPER PÅ NYBYGG: Slottfjell­museet i Tønsberg har alle de fasilitete­r Telemark Museum mangler i Skien, skriver artikkelfo­rfatteren, og håper på dette nybygget.
ILLUSTRASJ­ON: BØRVE & BORCHSENIU­S HÅPER PÅ NYBYGG: Slottfjell­museet i Tønsberg har alle de fasilitete­r Telemark Museum mangler i Skien, skriver artikkelfo­rfatteren, og håper på dette nybygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway