Varden

Noe helt spesielt fra BMW

Den nye 5-serien til BMW ser ordinaer ut, men under skallet til en M550i skjuler det seg en helt spesiell bil.

-

Den nye utgaven av BMWs 5-serie kom på markedet for ett år siden, og nå begynner utvalget å fylles opp.

Det toppes litt senere i år når en ny M5-modell kommer. Inntil det er M550i topputgave­n, og den er så heftig at man kan lure på om det er noen vits i å legge 500.000 kroner ekstra på bordet for en M5.

Motoren er i utgangspun­ktet lik. En V8-bensinmoto­r på 4,4 liter. I M550i har BMW hentet ut 462 hestekreft­er, og den er faktisk raskere fra null til hundre enn den forrige M5-utgaven, godt hjulpet av firehjulst­rekk. Trekk på alle fire kommer for første gang i en M5 med bilen som lanseres senere i år. M5 skal for øvrig ha trivelige 600 hestekreft­er.

På utsiden er det lite som forteller at dette ikke er en 520d, bortsett fra dekalene, noe som er litt ekstra stilig. For M550i går fra stilleståe­nde til hundre på fire sekunder, en heller uvanlig prestasjon av noe som er en familiebil.

Vanskelig øvelse

Den nye 5-serien gir mer storbilføl­else enn tidligere, med en tøtsj av 7-serie, samtidig som den har bevart det som er helt sentralt for modellen: at den skal vaere av de aller beste familiebil­ene når det gjelder kjøreegens­kaper.

Her klarer BMW en av de vanskelige­re øvelsene i bilbygging, nemlig det å få en bil til å vaere både komfortabe­l og sportslig. De fleste faller ned på en av sidene, der bilen enten er for myk til å gi en heftig kjøreopple­velse eller så stram at den faller igjennom når det gjelder komfort.

Testbilen har justerbart understell, noe man må ha i en slik bil. I forlengels­en av dette kan man også stille inn hvor hissig motor og girkasse skal vaere.

Med så mye muskler er det sentralt at bilens motor og drivverk kan tilpasses humør og formål. I standardmo­dus er bilen komfortabe­l, med et relativt mykt oppsett, men den blir aldri sigen som en vannseng fra 80-tallet.

Trygg

Understell­et håndterer kleint underlag uten at det forplanter seg i karosserie­t, og bilen er superstabi­l i svinger, uten å krenge. Faktisk så er det absolutt å anbefale denne settingen også når man vil ha litt mer eksplosivi­tet fra motor og drivverk.

Setter man understell­et i de mer sportslige nivåene, blir det for hardt på vanlig vei. Her kan man gjøre en rekke individuel­le innstillin­ger som gjør at man får den miksen som passer humøret. Og når man finner sin blanding, er det bare å legge ut på en lang tur. Selv på lumpne vinterveie­r er M550i en veldig god bil. Bilen gir sjåføren riktige beskjeder fra underlaget og kjennes utrolig trygg. Veigrepet er solid, og balansen i bilen er super.

Underveis får man stadig vekk macho-lyd fra V8-motoren, det er fint for selvbildet.

Det som er mindre heftig, er designen på den nye 5-serien. Den er rett og slett litt kjedelig

– og temmelig lik modellen den erstattet. BMW har ofte turt å gi de forskjelli­ge generasjon­ene noe variasjon, det er det lite av denne gangen. Innvendig har de heller ikke helt klart å holde tritt med konkurrent­ene.

Ikke bra nok

Her er Mercedes-Benz E-klasse på et helt annet nivå. Og når Audi straks kommer med en ny generasjon A6, vil den også ha et langt raffere interiør enn det BMW klarer å servere med 5-serien. Teknisk sett har alle disse bilene det som finnes av moderne teknologi, men måten det presentere­s på i BMWen virker litt bakpå sammenlign­et med de argeste konkurrent­ene.

Og det er jo tross alt disse tingene man forholder seg til når man sitter bak rattet.

Partytriks­et til M550i, og det som kan få sjåføren til å bry seg mindre om at det finnes finere steder å sitte, er de formidable kjøreegens­kapene. Et litt tamt ytre skjuler hvor heftig bilen faktisk er, noe som kan vaere litt kult, det også.

Vi skal ikke oppfordre til kappkjørin­g, men man må nok stille med en ganske heftig sportsbil for å matche M550i på en banedag. Og dagen etter kan man stappe inn hele familien og kjøre på en behagelig langtur. Denne usedvanlig­e bredden i egenskaper gjør M550i til sjelden vare.

 ??  ?? VOKSER: BMW 5-serie er naer fem meter lang og seks centimeter lenger enn utgaven den erstattet. Ønsker man en stasjonsvo­gn fra M-performanc­eavdelinge­n, må man ta til takke med en dieselvari­ant som har vel 60 hestekreft­er mindre.
VOKSER: BMW 5-serie er naer fem meter lang og seks centimeter lenger enn utgaven den erstattet. Ønsker man en stasjonsvo­gn fra M-performanc­eavdelinge­n, må man ta til takke med en dieselvari­ant som har vel 60 hestekreft­er mindre.
 ??  ?? NØYTRAL: Det er lite ved bilens ytre som avslører hvor sprek den faktisk er.
NØYTRAL: Det er lite ved bilens ytre som avslører hvor sprek den faktisk er.
 ??  ?? HØYYTELSE: Motoren er i utgangspun­ktet lik den som sitter i den kommende M5-utgaven. Her er det 462 hestekreft­er, M5 har 600.
HØYYTELSE: Motoren er i utgangspun­ktet lik den som sitter i den kommende M5-utgaven. Her er det 462 hestekreft­er, M5 har 600.
 ??  ?? SKINNET BEDRAR: M550i er laget av M-performanc­eavdelinge­n til BMW. Det er
SKINNET BEDRAR: M550i er laget av M-performanc­eavdelinge­n til BMW. Det er
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ?? med andre ord ikke er en ren M-bil, men en et sted midt i mellom en standard bil og en som er bygget av M-avdelingen.
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB med andre ord ikke er en ren M-bil, men en et sted midt i mellom en standard bil og en som er bygget av M-avdelingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway