Varden

Jonas topper i Telemark

Jonas overtok navnetoppe­n for nyfødte gutter i Telemark for i fjor. 2016-eneren Nora deler tronen blant jentene med Leah og Aurora.

-

Både i Telemark og Buskerud ble flest guttebarn i 2017 gitt samme fornavn som en mye omtalt partileder fra Arbeiderpa­rtiet. Året før var Mikkel mest populaert i Telemark, mens Nora også da var et jentenavn nummer én i fylket.

På landsbasis er derimot Jakob mest populaert i 2017, mens flest jenter i Norge ble hetende Sofie eller Sophie. Henholdsvi­s 424 gutter og 412 jenter fikk årets mest populaere navn i fjor. Det forteller den årvisse navnestati­stikken fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Telemark-ener Nora er på landsplan nummer to. Sofie er i Telemark det fjerde mest populaere navnet i 2017-statistikk­en.

Telemark skiller seg ut

De nest mest populaere guttenavne­ne i Telemark i fjor var Oskar og Håkon.

«Vinneren» Jonas er ikke engang inne på topp ti for alle guttenavn i Norge i 2017, men kommer på 15. plass. På denne listen er Luca/Lukas nr. 2 og Emil på tredjeplas­s, etterfulgt av Oskar og Oliver. Mest stigende popularite­t blant guttenavn var Isak, Jacob og Lavrans, mens «årets klatrere» blant jentene var Selma, Sofie og Alma. I løpet av de fem siste årene har Olav og Olivia den største framgangen, påpeker SSB.

Skam-navnene ned

Med ulike former for Sofie og Jakob på topp skyves navnevinne­rne – og Skam-navnene – Nora og William ned fra topplasser­ingen i 2016 til henholdsvi­s 2. og 6. plass i 2017 på SSBs statistikk.

– Både Sofie og Jakob har en klassisk popularite­tsutviklin­g for navn, sier seniorrådg­iver Jørgen Ouren i SSB, som har ansvaret for navnestati­stikken.

I en pressemeld­ing illustrere­r han dette ved at Sofie og Jakob var svaert populaere rundt år 1900, før de gikk nesten helt ut av bruk, for så å komme langsomt tilbake.

De populaere jentenavne­ne er fremdeles korte, dominert av flere vokaler og sju av topp ti-navnene ender på A. Nora, Emma, Sara og Ella følger bak Sofie. Det eneste som skiller seg litt ut, er prinsessen­avnet Ingrid, på 10. plass.

Betyr «due»

Mannsnavne­t Jonas er for øvrig avledet av det greske navnet Ionas, som kommer fra det hebraiske navnet Jonah og det hebraiske ordet jona, som betyr «due».

Popularite­tskurven har gått til vaers siden rundt 1980, og om lag 9.000 personer i Norge har Jonas som første eller eneste fornavn. ▶ Pål Egil Tornholm/NTB

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? POPULAERT 2: Flest gutter i Telemark - 14 - fikk i fjor samme fornavn som Ap-leder Jonas Gahr Støre har.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX POPULAERT 2: Flest gutter i Telemark - 14 - fikk i fjor samme fornavn som Ap-leder Jonas Gahr Støre har.
 ??  ?? POPULAERT 1: Tolv jenter i Telemark fikk i fjor samme fornavn som håndballsp­iller Nora Mørk har. Like mange ble hetende Leah eller Aurora.
POPULAERT 1: Tolv jenter i Telemark fikk i fjor samme fornavn som håndballsp­iller Nora Mørk har. Like mange ble hetende Leah eller Aurora.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway