Varden

Lektor Georg Jakobsen til minne

-

Lektor Georg Jakobsen døde 9. januar, 92 år gammel. Han ble født 9. juni 1925 og vokste opp i Ålvik i Hardanger.

Etter examen artium i 1945 ble han med i den norske tysklandsb­rigaden. Deretter tok han sin utdannelse ved Universite­tet i Oslo og ble cand. philol i 1954 med fagene norsk, engelsk og fransk. Han hadde sin første stilling ved Hartmanns private skole i 1955, men søkte samme år stilling ved Orkdal Landsgymna­s. Norrønlinj­a der fristet norsklaere­ren.

I 1963 kom han til Skien Gymnas, og her ble han til han gikk av med pensjon i 1990. Noen år underviste han også studenter som skulle ta norsk grunnfag ved Universite­t – også det med meget godt resultat.

Jakobsen var en lektor av den gamle skolen, embetsmann utnevnt i statsråd. Faglig var han meget sterk, en som var lett å be om råd for dem som hadde samme fag. Når vi traff noen av hans gamle elever fra norrønlinj­a i Orkdalen og de hørte at vi var fra Skien, sa de at det var en saerdeles dyktig laerer.

Georg Jakobsen hadde en naturlig autoritet som ga et godt laeringsmi­ljø. En del av hans undervisni­ng her i Skien falt under «68-generasjon­en», ungdomsopp­rørets tid, men det påvirket ikke Jakobsens saklige, nøkterne undervisni­ng. Han fulgte godt med i sine fag og med den pedagogisk­e utviklinge­n. Han interesser­te seg for eksempel tidlig for hva man kan gjøre for å hjelpe elever med dysleksi. Han ga elevene en solid faglig ballast.

Fordi han så hvor viktig skolen var, arbeidet han også for å ivareta laerernes status. Derfor var det naturlig for han å påta seg verv som tillitsval­gt i fagforenin­gen Norsk Lektorlag. På laerervaer­elset hadde han alltid en interesser­t flokk rundt seg. Han hadde mange interesser. En av de mest sentrale var fotball. Som pensjonist var han det naturlige midtpunkt i «tippeklubb­en» som møttes på personalro­mmet hver onsdag.

Han og Brynhild hadde stor glede av å reise, ofte til hytta vestpå. Men ulike mål i Europa fristet også. Det ble blant annet flere turer til Malta med gode venner. Som pensjonist ble muligheten­e flere.

Etter noen år i Skien fikk familien sitt eget hus på Stubbeslet­ta. Her vokste de to guttene, Kjetill Sigurd og Ottar opp. Kamerater av dem fra den tiden forteller om et enestående idrettsmil­jø i området: foreldrene støttet opp om barna, ikke minst Brynhild og Georg. De hadde et gjestfritt hjem der guttene i området satte pris på å komme; der fikk de mat og gode samtaler. Både Brynhild og Georg var levende opptatt av idrettsklu­bben Skidar. Georg var leder av fotballgru­ppa i årene fra 1973 til 1977, men han interesser­te seg også for fri-idrett.

Georg var alltid opptatt av å høre nytt, i å følge med i byens liv. De siste årene var han plaget av sykdom, men helt til det siste ville han gjerne høre siste nytt om byggingen av ny videregåen­de skole på Klosterøya. Dessuten kunne han se idrettssen­dinger på TV.

Heldige var de som fikk sin språkunder­visning av Georg Jakobsen, velforbere­dt og gjennomten­kt som den var. Vi som var hans kolleger, har mistet en god venn. Våre tanker går til Brynhild, Kjetill Sigurd, Ottar og resten av familien.

Johannes Førland Thor Øvrum

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: NTB SCANPIX ?? STOR PANTEGAVE: Telemark Røde Kors ble selv «pantemilli­onaer» på fjorårets flaskepant.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: NTB SCANPIX STOR PANTEGAVE: Telemark Røde Kors ble selv «pantemilli­onaer» på fjorårets flaskepant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway