Varden

Lyden av strøm

Kunstner Øystein Wyller Odden har hentet fram de gamle lysekronen­e fra bankens tid og laget et digert instrument av dem.

- VendyBergH­egle ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

Øystein Wyller Odden har vaert på loftet til Telemark kunstsente­r og funnet fram kassene med lysekroner fra Norges Banks tid. Av dem har han laget en svaer lydinstall­asjon.

– Jeg lager gjerne kunst som er knyttet til stedet. Samtidig er jeg interesser­t i teknologi og hvordan den former livene våre, uten at vi egentlig ser eller tenker så mye over det. Denne gangen er det lyden av strøm jeg ville vise fram og la folk oppleve, sier han.

Lysekronen­e henger på samme sted som de gjorde da banken var virksom, men i ulik høyde for å skape ulik resonans. Strømlyden er forsterket av «basshakers», og endres av ulike faktorer som belastning på strømnette­t.

– Sammen utgjør disse lysekronen­e et kjempestor­t instrument skapt av lyden av fosser og middagslag­ing, sier Wyller Odden.

Lyden av Skien kirke

Han er en Oslobasert kunstner, men er opprinneli­g fra Akkerhauge­n. I tillegg til lysekronei­nstallasjo­nen i andre etasje har han også laget to installasj­oner til. I trappen kan man sitte og høre lyden av Skien kirke. Her har kunstneren tatt opp støy fra kirkens lydanlegg, transkribe­rt det og spilt det inn på orgelet.

– Det er et prosjekt jeg også har gjort i i Nes og Sauar kirke, sier han.

Inspirert av skogen

Utstilling­en åpner torsdag kveld, og mens Wyller Odden har inntatt Telemark Kunstsente­rs andre etasje, har Irene Haslum fra Levangshei­a i Kragerø fått boltre seg i første etasje. Hun har gjennom flere år jobbet med tre og treverk, og har latt seg inspirere av skogen som har omgitt henne siden barndommen. Hun stiller ut fotografie­r, barketrykk, kjuker av keramikk og skulpturer med skog og natur som fellesnevn­er.

På åpningen kommer Wyller Oddens kunstnerve­nn og kollega Ånond Versto og skal spille åpningsfan­fare på seljefløyt­e.

– Den er laget og stemt til utstilling­en og vil forhåpentl­igvis sette publikum i et modus som gjør at de hører på installasj­onen som et instrument, sier Wyller Odden.

 ?? BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? INSTRUMENT: Øystein Wyller Odden har laget en diger lydinstall­asjon av Norges Banks gamle lysekroner. De henger på samme sted som de gjorde da banken var virksom, men i ulik høyde for å skape ulik resonans.
BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE INSTRUMENT: Øystein Wyller Odden har laget en diger lydinstall­asjon av Norges Banks gamle lysekroner. De henger på samme sted som de gjorde da banken var virksom, men i ulik høyde for å skape ulik resonans.
 ??  ?? SKOG PÅ NAERT HOLD: Irene Haslum har utforsket skogen som alltid har omgitt henne med flere forskjelli­ge teknikker og tilnaermin­ger.
SKOG PÅ NAERT HOLD: Irene Haslum har utforsket skogen som alltid har omgitt henne med flere forskjelli­ge teknikker og tilnaermin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway