Varden

Kom med garanti på 1,6 milliarder

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen hadde med en lånegarant­i på 1,6 milliarder kroner da han besøkte Yara.

- PORSGRUNN ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Yaras Bamboo-prosjekt avsluttes i disse dager. Fabrikkene er blitt mer effektive, fått større kapasitet og er mer miljøvennl­ige.

▶ Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen kom med gode nyheter i går. Han er stolt av regjeringe­ns tiltak.

– Det ble bare litt for fristende å legge mitt første industribe­søk som naeringsmi­nister til Yara og Porsgrunn, sa ministeren. Fabrikken har han besøkt flere ganger og for fem år siden hadde han en «arbeidsuke» der for å laere mer om Yara.

– Det er sist jeg gjorde skikkelig aerlig arbeid, spøkte han.

Siden 2014 har det store Bamboo-prosjektet til ca. 2,5 milliarder kroner pågått. Sist sommer ble den første delen ferdig og neste uke innvies del to. Da startes den nye salpetersy­refabrikke­n. 98 produsent av Yaras produksjon i Porsgrunn eksportere­s. Alle konkurrent­ene holder til i lavkostlan­d, inklusive mange av Yaras fabrikker.

– I Colombia har vi har vi like mange ansatte, men de produserer bare en sjettedel av hva Porsgrunn leverer, forteller Petter Østbø, konserndir­ektør for alle Yaras fabrikker og gruver.

Bedre lånevilkår

Garantien gjelder langsiktig finansieri­ng av Bamboo-prosjektet. GIEK-sikkerhet er brukt innen maritim virksomhet og det er første gang de garanterer for landbasert industri.

– At nettopp Yara får garantien var en faglig vurdering hos GIEK. Men ordningen skyldes våre prioriteri­nger for å styrke

eksportind­ustrien og sikre arbeidspla­sser, sa Røe Isaksen.

– Med staten som garantist får bedriftene bedre betingelse­r og det blir lettere å finansiere flere prosjekter, sier Wenche Nistad, administre­rende direktør i GIEK. Hun forteller at det i dette tilfellet var finansieri­ng via Citybank.

Lyttet til industrien

Norsk Industri har arbeidet for å få på plass en garantiord­ning for industrien. Ordningen er en oppfølging av Industrime­ldingen regjeringe­n kom med i fjor. GIEK forvalter den og banker som finansiere­r industriin­vesteringe­r kan få statlig garanti. Kravet er at investerin­gen enten direkte eller indirekte fører til eksport.

GIEKS totale ramme er på 145 milliarder kroner. Fra før er Vard den bedriften hvor GIEK har størst engasjemen­ter. Når det gjelder øvrig industri i Grenland har Ineos tidligere etterlyst statlig garantier.

– Jeg kan bekrefte at vi har snakket med dem, men mer får du ikke vite, sier Nistad.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? VERDENS BESTE: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen hilste på Rebecca Williams som har ansvaret for Bamboo SS1Q. i lånegarant­i mest effektive. Til høyre for henne GIEKs administre­rende direktør Wenche Nistad.
VERDENS BESTE: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen hilste på Rebecca Williams som har ansvaret for Bamboo SS1Q. i lånegarant­i mest effektive. Til høyre for henne GIEKs administre­rende direktør Wenche Nistad.
 ??  ?? EKSPORT: Porsgrunn leverer til 79 land, forteller Petter Østbø.
EKSPORT: Porsgrunn leverer til 79 land, forteller Petter Østbø.
 ??  ?? KJENTE: Ordfører Robin Kåss satte pris på ministerbe­søket.
KJENTE: Ordfører Robin Kåss satte pris på ministerbe­søket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway