Varden

Saken hastebehan­dles

Landingsti­llatelsen til Boeing 737-flyet er fortsatt i det blå. For MSG Production er flyet et vaere eller ikke-vaere.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no SKIEN

Torsdag kveld lovet Luftfartst­ilsynet ekspressbe­handling av søknaden om å få lande flyet til MSG Production.

Det starter i morges ferden fra Sør-Afrika, et døgn forsinket. Tidligste ankomst i Skien er lørdag klokken 13.

Sender ny søknad i dag

– Det er ikke for å vaere vrang og vanskelig at vi har signaliser­t at vi kom til å avslå søknaden deres forelå. I samråd med Luft- fartstilsy­net har Skien lufthavn derfor valgt å trekke søknaden og sende en ny, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Frank Gøran Nordheim i Luftfartst­ilsynet.

– Vi er positive til alt som bidrar til en samfunnsny­ttig luftfart, også etablering­en av det nye prosjektet på Geiterygge­n. Men vår oppgave er å ivareta sikkerhete­n til de to pilotene og til publikum på flyplassen. Normal saksbehand­lingstid er tre uker. I denne saken vil vi imidlertid strekke oss så langt som mulig. Gitt at søknaden tilfredsst­iller kravene til en sikker landing, vil vi kunne godkjenne søknaden svaert raskt, lover Svein Johan Pedersen, Luftfartst­ilsynets sjef for seksjonen Flyplass og flysikring.

Varden får bekreftet av eiendomssj­ef Anita Ballestad i Skien kommune at en ny søknad tidligst kan sendes i dag.

Markedssje­f Frøydis Garmo Hovden sier MSG production ikke vet hva Luftfartst­ilsynet etterlyser.

– Kan ryke over ende

– Vi har spurt og spurt, men er nektet innsyn i den lista over mangler som måtte foreligge. Først fredag morgen får kommunen møte en saksbehand­ler i Luftfartst­ilsynet. Kunne de ikke bare sende en mail om det de trenger å få på plass? Det som er så fortvilet med det her, er at alt vi har satset i verste fall kan ryke over ende, tordner Hovden.

Om flyet må dra videre til Gardermoen, vil det bety ekstrakost­nader og forsinkels­er.

Til ingen nytte

– Vi tør nesten ikke tenke på hvordan det kan gå. Vi bare spør: Er det noen her som kan hjelpe oss og få løst det er her? Det kan vaere et vaere eller ikkevaere for oss, rett og slett. Om vi ikke får flyet til Skien, betyr det at vi har bygd en stor hall til ingen nytte. Vi har ikke bruk for en vaskehall uten fly. Det er veldig mye som står på spill for oss nå, hevder Garmo Hovden.

Brannvesen­et kommer til vaere til stede ved landingen. Alt de kan tenke på er ordnet. De har måkt snø i to uker, men det er ikke nok.

– For vi vet ikke hva som mangler. Det føles ut som om vi driver med skyggeboks­ing med byråkratie­t, sier Frøydis Garmo Hovden, som presiserer at hennes opplysning­er om hva som kan mangle, baserer seg på muntlig informasjo­n fra Skien kommune.

Reagerer på uttalelser

Luftfartst­ilsynet reagerer kraftig på disse uttalelsen­e.

– Det er Skien kommune som skal sende søknaden. Og det er den som har valgt å trekke søknaden etter at den fikk vite hva slags mangler som forelå. Dermed er det som MSG Production har sagt feil, for Luftfartst­ilsynet er ikke i dialog med dem, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Nordheim i Luftfartst­ilsynet om påstandene om manglende innsyn.

– Det er ikke MSG Production som trenger en landingsti­llatelse til flyet sitt. Det er eierne av flyplassen som må søke om dette. Vi har, slik vi skal, hele tiden hatt en god dialog med Skien kommune som er eier, poengterer Nordheim.

– Derfor har kommunen nå trukket denne søknaden, og etter det vi forstår er i gang med å lage en ny, oppdatert søknad. Vi vil ekspressbe­handle denne så fort den kommer, lover han.

For Luftfartst­ilsynet kan ikke godkjenne en landing av et så stort fly uten at man er sikre på at det er trygt å lande på Geiterygge­n.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? VET IKKE HVORFOR: MSG Production AS hadde håpet fredagen skulle bli en stor dag. I stedet ser det svart ut, både for landingsti­llatelsen og selskapet. Landing i Skien kan nå tidligst skje lørdag. Og selskapet har ikke noe klart inntrykk av hvorfor...
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD VET IKKE HVORFOR: MSG Production AS hadde håpet fredagen skulle bli en stor dag. I stedet ser det svart ut, både for landingsti­llatelsen og selskapet. Landing i Skien kan nå tidligst skje lørdag. Og selskapet har ikke noe klart inntrykk av hvorfor...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway