Varden

Knusende ja til farvel

– Dette er det beste utfallet det kunne blitt, sier Maja Evanger Pedersen etter at flertallet i kommunesty­ret i Sauherad sa ja til å skille lag med Hjuksebø og Angard.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Skal kretsene Hjuksebø og Angard forbli i Sauherad, eller skal de innlemmes i Notodden?

Kommunesty­ret i Sauherad behandlet den følelsesla­dde saken torsdag.

Flytter tilbake til Hjuksebø

Mer enn halvparten av de 29 kommunesty­rerepresen­tantene tok ordet under debatten. Under avstemning­en stemte bare sju av dem for at Hjuksebø og Angard bør forbli i Sauherad som slås sammen med Bø i 2020. De resterende 22 representa­ntene forholdt seg rolige og stemte dermed for at de to kretsene bør bli del av Notodden.

For tilhørerne Frida Bunkholt Haslekås (27) og Maja Evanger Pedersen (36) ble utfallet av avstemning­en slik de begge hadde håpet. Haslekås er født og oppvokst på Hjuksebø, men har bodd på Notodden i en del år. Om noen måneder flytter hun tilbake til hjembygda.

– Et av mine kriterier for å flytte har vaert at Hjuksebø blir en del av Notodden. Det har med naturlig tilhørighe­t å gjøre, ikke minst for barn og unge, sier Haslekås.

Unaturlig med Bø som senter

Maja Evanger Pedersen mener det er svaert viktig å se på menneskene bak tallene.

– Dette handler ikke bare om de årene vi er inne i nå. Dette handler om mange, mange år fram i tid, mener hun.

– Hjuksebø har tilhørt Sauherad gjennom generasjon­er. Teller ikke det?

– Uansett hva vi legger i dette historisk og identitets­messig blir det borte når Sauherad blir del av nye Midt-Telemark kommune. For flertallet på Hjuksebø er det en selvfølge å tilhøre Notodden og ikke ha kommunesen­teret i Bø, sier Evanger Pedersen – opprinneli­g fra Hjuksebø – nå bosatt på Notodden.

Burde tenkt mer helhet

Varaordfør­er Alf Rose Sørgaarden – fra Hjuksebø – tilhørte mindretall­et i avstemning­en. Han synes flertallet av politikern­e i mye større grad burde tenkt på helheten for Sauherad som kommune.

– Jeg mener også denne saken viser et skapt behov. Men jeg lever veldig godt med det både politisk og personlig – dersom det skulle bli en grensejust­ering mot Notodden. Det tror jeg egentlig alle på Hjuksebø gjør, uansett synspunkt, sier Rose Sørgaarden i en kommentar.

Et viktig signal

Kommunesty­rets vedtak blir nå oversendt Fylkesmann­en som vil skrive sin anbefaling til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet. Departemen­tet tar den endelige avgjørelse­n. Denne ventes å vaere klar før sommeren.

– Hvor viktig er kommunesty­rets «farvelvedt­ak» til Hjuksebø som signal til Fylkesmann­en?

– Et så klart flertall i kommunesty­ret vil selvsagt telle. Men det er også sagt at konsekvens­er for den nye kommunen skal telle. Nå legges alt over i statsråden­s hender, sier Rose Sørgaarden.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? FORNØYDE: Frida Bunkholt Haslekås (t.v.) og Maja Evanger Pedersen er glade for utfallet i kommunesty­ret. – Dette handler om mange, mange år fram i tid, sier Evanger Pedersen.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT FORNØYDE: Frida Bunkholt Haslekås (t.v.) og Maja Evanger Pedersen er glade for utfallet i kommunesty­ret. – Dette handler om mange, mange år fram i tid, sier Evanger Pedersen.
 ??  ??
 ??  ?? TAPTE: Alf Rose Sørgaarden (KrF) mener fortsatt at Hjuksebø bør vaere del av Midt-Telemark.
TAPTE: Alf Rose Sørgaarden (KrF) mener fortsatt at Hjuksebø bør vaere del av Midt-Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway