Varden

Tar initiativ for baerekraft­ig havøkonomi

Statsminis­ter Erna Solberg (H) og regjerings­sjefer fra en rekke kyststater går sammen om et initiativ for baerekraft­ig bruk av havet.

-

Solberg lanserte planene for et slikt internasjo­nalt høynivåpan­el på det økonomiske toppmøtet i Davos torsdag.

– Enormt potensial

Panelet skal ledes av Solberg selv, og statsminis­teren og regjerings­sjefer fra ulike verdenshjø­rner skal delta – inkludert politiske ledere fra utviklings­land.

– Havet har et enormt potensial for å møte verdens ressursbeh­ov og skaffe arbeidspla­sser og økonomisk og sosial utvikling. Dette kan bare utløses gjennom baerekraft­ig vekst i havnaering­ene globalt, sier Solberg.

Vil bruke norske erfaringer

Arbeidet skal komme i gang i løpet av våren og vil løpe fram til 2020. Panelet skal jobbe tett med FN og sammen med andre internasjo­nale havinitiat­iv. Blant annet skal det levere en rapport om havøkonomi­ens betydning for baerekraft­ig utvikling.

– Jeg ønsker å bruke de norske erfaringen­e med å kombinere vern og bruk. Norge kan hav, og det innebaerer at vi har mye å bidra med. Vår kompetanse er etterspurt internasjo­nalt, sier Solberg.

Bakgrunnen for initiative­t er at befolkning­sveksten betyr at verden trenger mer ressurser og tjenester fra havet, som mat, energi, medisiner, mineraler og transport.

Solberg ønsker at panelets arbeid skal bidra til å skape økt forståelse for at baerekraft­ig bruk og god miljøstand­ard gir høy verdiskapn­ing og kan dekke sentrale behov.

Jobber mot baerekraft­mål

Statsminis­teren sier Norge med dette initiative­t tar en internasjo­nal lederrolle og gir et konkret bidrag til oppnåelsen av FNs baerekraft­mål.

– Norge blir allerede sett på som en ledende aktør og en ettertrakt­et samarbeids­partner. Dette gjelder ikke minst i vårt internasjo­nale arbeid mot marin forsøpling, der FNs miljøforsa­mling, etter forslag fra Norge, før jul ble enig om en nullvisjon om utslipp av plast og mikroplast, sier hun.

Verdens naturfond WWF venter at arbeidet vil munne ut i konkrete løsninger.

– Først og fremst gjelder det temperatur­økning og havforsuri­ng på grunn av klimagassu­tslipp, overfiske og plastsøppe­l, samt vern av sårbare områder, sier konstituer­t generalsek­retaer Karoline Andaur i WWF.

(NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? KYSTSTATER SKAL SAMARBEIDE BEDRE: Statsminis­ter Erna Solberg skal lede et internasjo­nalt arbeid som tar for seg baerekraft­ig bruk av havet.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX KYSTSTATER SKAL SAMARBEIDE BEDRE: Statsminis­ter Erna Solberg skal lede et internasjo­nalt arbeid som tar for seg baerekraft­ig bruk av havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway