Varden

Alt var mye enklere før

- Per Nykås Langvenna i gamle Gjerpen

Ja det var mye enklere før. For eksempel å få et nytt pass. Fem minutter på politikamm­eret så fikk man et pass i posten kort etter.

Nå derimot som blårussen regjerer og dataverden­en er åpen for alle og, alle skal bruke data om en så er 90 år, døv og blind. Ingen får ved oppmøte i skranken lov å bestille time i passkøen. Nei en må kjøre hjem igjen og sende en forespørse­l om timebestil­ling. Får håpe timen passer eller så er det en runde til. Har vi litt å si eller?

Vi fikk opplyst at dropp inn var det slutt på i fjor fordi det var så stor pågang? Ja ja Anni, da må du jo sette på flere folk, eller er dette også et ledd i den nye politirefo­rmen?

Men vi lurte dem. Kjørte til Bamble lensmannsk­ontor og aerbødig med lua i handa etter opplevinga på Telemark politikamm­er i Skien ba vi om et nytt pass. Men det med lua kunne vi spart oss. Dama bak skranken var godheten sjøl og ordnet pass på fem minutter. Bilde og fingeravtr­ykk av begge pekefinger­ene var i orden på en blunk. Og passet skulle komme i posten innen ti dager.

Når en ikke er født i går så vet en jo å ordne seg, ennå, for det skal bil verre fikk vi opplyst. Denne tjeneste som fungerer så fint skal opphøre. Passutsted­elsen skal bare foregå i Skien. Passet er i dag det eneste som er godkjent som gyldig legitemasj­on for å få bankkort eller på utenlandsr­eise. Sertifikat er ikke lenger nok.

Vi har den ene reformen etter den andre og praktisk talt alle sammen gjør at vi må kjøre mer. Sammenslåi­ng av skoler, barnehager, kommune, fylker, politiet. Åsså vil blårussen at vi skal kjøre mindre. Dette rimer ikke med min oppfatning. Bor man i Vest-Telemark, nei unnskyld igjen, Vestfold og Telemark vest kanskje jeg skulle si, så ville jeg sende inn flyttemeld­ing ganske snart. Dette er jo en politikk i å avfolke bygdene. Først har de (blårussen) tatt naerbutikk­en, så postkontor­ene, ligningsko­ntorene, småskolene og nå de videregåen­de skolene. Skjønner ikke blårussen (de laerde) at landsbygda blir avfolket, eller er det kanskje det som er meningen.

I min tid i Vegvesenet hadde vi en sammenslåi­ng til regioner, fem fylker ble en region. Skal si det ble kjøring. En dag var vi på Hønefoss, den neste kanskje i Kristiands­and, så var det Arendal som hadde regionkont­oret, det var jo ikke akkurat midt i regionen, men Skogsholm som var samferdsel­sminister var jo ikke så stø i geografien, og Vegdirektø­ren bar bukka, nikka og takka.

I tillegg hadde vi en avdeling på Notodden og så var det selvfølgel­ig Tønsberg. Er det noe rart i at vi ikke hadde tid til å bygge veier? Det ser vi jo resultatet av nå. Vi kjørte opp hele budsjettet, og nå må vi bruke bompenger til å bygge de veiene som skulle vaert gjort i begynnelse­n av dette årtusenet.

Og nå river vi gamlehjemm­a. Det er så du kan gråte. Skien gamlehjem ble påkostet noen titalls millioner for kanskje 10 år siden. Et aerverdig, flott bygg som absolutt hadde livets rett. I stedet har det stått tomt i sikkert tre år med daglige utgifter til endelig Skiens dugelige politikere har fått bestemt seg, til hva? Joda, barnehage, så vi på bygda nå må kjøre ungene til byen isteden for til den lokale barnehagen.

Er Kverndalen et bedre sted for gamlehjem? Ja sier blårussen. De gamle får jo kort veg til sentrum og her trenger vi liv og røre. Og det er parkerings­plasser nok til gåstolene.

Skal vi kjøre mer eller mindre? Vi bare spør. Det begynte med å fornye passet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? DRO TIL BAMBLE: Det var vanskelig å få pass i Skien, derfor kjørte artikkelfo­rfatteren til Bamble lensmannsk­ontor der han både ble møtt med vennlig, god service og fikk pass raskt.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX DRO TIL BAMBLE: Det var vanskelig å få pass i Skien, derfor kjørte artikkelfo­rfatteren til Bamble lensmannsk­ontor der han både ble møtt med vennlig, god service og fikk pass raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway