Varden

Hvem tuller med tall?

Me too-sakene

- Leder, på vegne av styret i Telemark Bondelag

Rovviltfor­liket, vedtatt av Stortinget, skal sikre at vi har både beitedyr og rovdyr i norsk natur. Rovviltfor­liket har satt et bestandsmå­l for ulv og for andre rovdyr.

Mens jeg og Norges Bondelag jobber for at vedtatt politikk på området skal følges, har WWF i to omganger gått til søksmål mot staten for å stoppe den lovlige og politisk vedtatte lisensjakt­a på ulv. Når WWF og Naturvernf­orbundet i et svarinnleg­g til meg i flere aviser hevder at Bondelaget er «konfliktdr­ivende», må de gå i seg sjøl.

Jeg og Telemark Bondelag mener at naturverno­rganisasjo­nene feilinform­erer og forsterker konflikten rundt ulven, når de hevder at 75 prosent av den norske bestanden blir tatt ut gjennom lisensjakt­a på ulv og at bestanden er trua. Det har aldri vaert lovgivers eller politikern­es intensjon at Norge skal ha en egen ulvestamme, det har alltid vaert snakk om en sør-skandinavi­sk ulvestamme. Denne bestanden har gjennom de siste 20 åra vokst med 12 prosent hvert år. Veksten har skjedd sjøl om det har vaert både lisensjakt og skadefelli­ng.

Også den norske delbestand­en av ulv har vokst betrakteli­g siden 2004. Den vil fortsette å vokse også med rovviltnem­ndenes vedtatte kvoter for lisensfell­ing og skadefelli­ng. Med utgangspun­kt i disse tallene gjorde jeg i mitt opprinneli­ge innlegg et anslag som viser at antall ulver som helt eller delvis har tilhold i Norge, vil vaere mellom 130 og 150 dyr foran beiteseson­gen 2018, hvis bestanden får vokse fritt. Tallene er ikke eksakte, noe et anslag fram i tid aldri vil vaere. Det er jeg også åpen på i mitt innlegg. Når naturverno­rganisasjo­nene går hardt ut i et svarinnleg­g og beskylder meg og Telemark Bondelag for tull med tall, er det påfallende at de selv bruker bare deler av tallene over ulvebestan­den for å illustrere hvor mange ulver vi har i Norge. For meg er dette tull med tall og det bidrar på ingen måte til å dempe konflikten.

Skal vi dempe konfliktni­vået i ulvedebatt­en, må vi kunne forholde oss til den samme virkelighe­ten. Et utgangspun­kt er om vi kan bli enige om at Stortinget har vedtatt at vi skal ha 4-6 ulveynglin­ger i Norge, tre av dem helnorske, og forholde oss til det som et utgangspun­kt for debatten. At ulver blir skutt i Norge, er ikke en trussel mot ulvebestan­den. Jakt på ulv er et forsøk på å forvalte bestanden i tråd med vedtatte mål.

Aslak Snarteland

 ?? FOTO: SCANPIX ?? STEILE FRONTER: Ulv i Norge skaper steile fronter mellom bønder og naturverne­re.
FOTO: SCANPIX STEILE FRONTER: Ulv i Norge skaper steile fronter mellom bønder og naturverne­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway