Varden

Ordfører Kåss og eiendomssk­atten

- Ruben Kaasa

Robin Kåss er valgt som ordfører i Porsgrunn med et budsjett på 2.700 millioner kroner. Det er for den vanlige mann et betydelig beløp som skal dekke de kostnadene som gir Porsgrunns 35.000 innbyggere levelige vilkår.

Vi har en profilert ordfører som jeg tror har tatt litt for mye Møllers tran. Som statssekre­taer i helsedepar­tementet stilte han opp i dagsnytt 18 «nesten hver dag» for å bortforkla­re saker som ikke gikk som det skulle. Nå er han i gang igjen.

Hans ønske ved valget i høst var nok noe annet enn det som ble folkets valg. Nå skal han ta igjen med alle midler. Først går han ut med at Porsgrunn kommune vil tape 40 millioner på endret eiendomssk­attesats, for så noen timer senere, etter å ha sett på regnestykk­et på ny, ja så er tallet 24 millioner.

Jeg håper ikke budsjettet er vedtatt med den samme kalkulator­en. Formannska­pet/ bystyret gjennomgik­k prioriteri­ngene og vedtok i budsjettet på 2,5 timer. For noen er det nok betryggend­e.

Porsgrunn kommune har et budsjett på 2.700 millioner kroner for lovpålagte og ikke lovpålagte oppgaver. Robin Kåss går høyt på banen og sier at blir det slik som den nye regjeringe­n vil, ja så må kommunen legge ned ett sykehjem, si opp 60 laerere og de må slutte å brøyte. For noe tull.

Jeg har fra pålitelig hold at Porsgrunn kommune i dag har en kostnad på ca. 100 millioner som de bruker på ikke-lovpålagte oppgaver. Robin Kåss: kan du bekrefte tallet? Ingen organisasj­on i dagens Norge er fredet fra nytenkning og omstilling. I Porsgrunn kommune arbeider det ca. 40.00 ansatte som jeg så langt har oppfattet det er «fredet» fra omstilling og nytenking.

Porsgrunn kommune bygger velferdsse­nter, svømmehall, eldresente­r etc. De planlegger bro over Skienselva til 100 millioner. Store investerin­ger som skal driftes og vedlikehol­des. Kommunene har til nå ikke vaert av de som har vaert flinkest til å vedlikehol­de. Byggene er i perioder ubrukt samtidig som det ikke settes av penger i budsjetten­e til vedlikehol­d.

En investerin­g fra Yara vil øke inntektene til Porsgrunn i de kommende år mange ganger det du nå snakker om.

Etterslepe­t på vedlikehol­d er 100–talls millioner. Hva med å få andre til å bygge å drifte bygningsma­ssen slik at kapital frigjøres og en får kontroll på kostnadene?

Hvorfor henger du deg opp i denne eiendomssk­atten? Er det ikke viktigere for Porsgrunn kommune å fjerne eiendomssk­atten slik at f. eks. Yara i Porsgrunn kan redusere kostnadene sine med 50-60 millioner kroner for å sikre at investerin­ger i milliardkl­assen kommer til Porsgrunn, i stedet for at de blir investert i land uten eiendomssk­att? En investerin­g fra Yara vil øke inntektene til Porsgrunn i de kommende år mange ganger det du nå snakker om .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway