Varden

Bruk kjent kompetanse

- Sivilingen­iør, Naturvernf­orbundet i Telemark

En amerikansk forfatter lanserte begrepet «There is no such thing as a free lunch».

Enhver gave skaper forventnin­g om en motytelse, selv om denne ikke behøver å vaere åpenbar eller tilsiktet. Det kan vaere takknemlig­het, sympati, vennskap, sex, endring i adferd osv. På norsk ville vi kanskje si, om enn ikke i alle tilsvarend­e situasjone­r «Hvis noe er for godt til å vaere sant så er det nettopp det.» Vi er i dag stort sett enige om at vi må gjøre noe med våre klimagassu­tslipp, men der stopper også enigheten. Det er mange løsningsfo­rslag som er for gode til å vaere sanne.

De fleste er enige om at «verden trenger energi». Og at blant andre land Norge har en overflod av energi som både vi og verden må kunne få glede av. Hvordan skal vi gjøre dette på best mulige måte, gitt «vår tids største utfordring»? Energibruk betyr som regel at noen har brukt tid og krefter (energi) på å gjøre den tilgjengel­ig for sluttbruke­ren. Ved fossile energikild­er er dette åpenbart,

Norges største klimagassu­tslipp er nettopp utvinning og raffinerin­g av olje og gass, ikke selve bruken av olje. For såkalt nullutslip­pseller fornybar energi kreves det maskinelt utstyr med energiforb­ruk både ved drift og ved fremstilli­ng. Bruk av trevirke i transports­ektoren og i industrien krever omfattende energibruk for å omgjøre treet til flytende eller gassformig brensel. (Vi kan bare tenke på generatore­ne bakpå bilene under krigen.)

Når vi hugger ved i gangavstan­d fra ovnen vi skal bruke den i har vi minimert energiforb­ruket ved fremstilli­ng og får maksimal glede av energien i form av varme i huset. CO2-utslippet pr. kilowattim­e nyttiggjor­t energi hos sluttbruke­ren er minimert. Mange andre prosesser har et svaert ugunstig forhold mellom utslipp og energi, også de prosesser som man ønsker at skal bidra i «Det grønne skiftet».

Det kan nok vaere riktig som Statoil hevder, at Norge har verdens reneste oljeproduk­sjon. Men derfra til å legitimere oljelevera­nser på et marked vi kun kan påvirke gjennom selskapets egen prispoliti­kk og heller ikke kjenner størrelsen på, er for drøyt: Rett nok har vi kanskje 5-10 prosent lavere CO2-utslipp pr produsert oljeekviva­lent fra Nordsjøen. Men 90 prosent av CO2-utslippet skjer når oljen forbrennes, i Norge eller i utlandet.

Bruk av norsk olje kontra «skitten» olje fra våre konkurrent­land gir derfor kanskje bare 0,5 prosent lavere CO2-utslipp på global basis. Da er det andre argumenter for fortsatt norsk satsing på petroleums­virksomhet som må anvendes. Dette må vi kunne kreve at Statoil er tydelige på.

Energibaer­ere i flytende form har vist seg hensiktsme­ssige i transports­ektoren. Èn årsak til dette er den usedvanlig høye energitett­heten (kWh/kg, ved normalt trykk og temperatur) i petroleum sammenlign­et med andre energibaer­ere. Alternativ­e drivstoffe­r som hydrogen, elektrisit­et og også biodrivsto­ff bør kunne oppvise et mer gunstig forhold mellom klimagassu­tslipp og nyttbar energi enn petroleum dersom sistnevnte skal fases ut.

Når vi

vet

at

enhver

bruk

av energi har klimakostn­ader (blant annet fordi «ren» energi kan substituer­e «skitten» energi) er den logiske konsekvens at for å redusere klodens klimagassu­tslipp må vi gjøre noe med vårt energiforb­ruk. Vi kan redusere volumet og/eller øke effektivit­eten med hensyn på klimagassu­tslipp. Med andre ord, den energien vi tross alt må bruke bør ha så lave klimagassu­tslipp som mulig.

Igjen er det CO2-utslippet pr. energienhe­t som må vaere styrende for valget. For alle energikild­er og –baerere kan et slikt forholdsta­ll beregnes med tilstrekke­lig nøyaktighe­t. I prosessind­ustrien setter man opp energi- og massebalan­ser med hensyn på råvarer og sluttprodu­kter. Man tar kontroll på materialst­rømmene gjennom fabrikken. Tilsvarend­e kunne man gjøre for prosessene knyttet til vårt klimagassr­egnskap for å skille virksomme tiltak fra symboltilt­ak.

Og her bør alle store strømmer tas med, det vil si også skogens enorme karbonfang­stanlegg gjennom fotosyntes­en, likeledes vår andel av internasjo­nal samferdsel, import og eksport av varer og tjenester. For en prosessing­eniør er dette elementaer kunnskap, og kompetanse­n finnes også i rikt monn bare man ønsker å benytte den.

I den videregåen­de skole laerer elevene om karbonkret­sløpet, noe som ikke er annet enn en forenklet massebalan­se for CO2. Det bør nå vaere tid også for voksne å benytte den kunnskapen våre barn har fått på skolen.

Tormod Svartdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway