Varden

«Diskokule» skutt ut i verdensrom­met

-

En satellitt formet som en stor diskokule er skutt ut i verdensrom­met. Den vil vaere godt synlig på himmelen, og målet er å få folk til å tenke, sier mannen bak.

Satellitte­n er på størrelse med en stor strandball, er laget av karbonfibe­r og er dekket av 65 speil. Den har fått navnet Humanity Star og ble skutt ut i verdensrom­met fra Nordøya på New Zealand søndag.

– Kan sees av alle

Firmaet Rocket Lab står bak, og oppskytnin­gen er selskapets første.

– Uansett hvor du er i verden, om du er rik eller fattig, i krig eller fred, alle vil vaere i stand til å se den skinnende, blinkende Humanity Star i bane rundt jorda, sier Peter Beck, Rocket Labs grunnlegge­r.

Den skinnende «diskokula» spinner raskt på sin ferd rundt jorda og reflektere­r sollys. Dermed ser den ut som en tydelig stjerne som svever over nattehimme­len.

Ferd på ni månder

Satellitte­n har fått sitt eget nettstedde­r interesser­te kan følge den. Den vil i perioder vaere synlig fra Norge. Satellitte­n vil gå i bane i ni måneder før den brenner opp i jordatmosf­aeren.

Beck håper folk vil se satellitte­n og reflektere over universet og vår plass i det, «og tenke litt annerledes om sine liv, sine handlinger og hva som er viktig».

Etter den vellykkede testen av Rocket Labs nyutvikled­e Electron-rakett, håper selskapet nå å komme i gang med kommersiel­l drift. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? DEKKETAV SPEIL: Mannen bak selskapet Rocket Lab, Peter Beck, står bak utskytning­en av en satellitt formet som en stor diskokule.
FOTO: AP/NTB SCANPIX DEKKETAV SPEIL: Mannen bak selskapet Rocket Lab, Peter Beck, står bak utskytning­en av en satellitt formet som en stor diskokule.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway