Varden

Kampen mot åpenheten

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Avisen Kommunal Rapport sendte fredag en journalist til Skien for å overvaere kontrollut­valgets møte. Praksisen med hemmelige møter i «Styringsgr­uppe formålsbyg­g» ble tema der etter at Varden omtalte at byens ledende politikere har diskutert spørsmål som er helt sentrale for byens utvikling uten å følge helt opplagte lover og regler i en egen «styringsgr­uppe for formålsbyg­g» – i tillegg til såkalte gruppelede­rmøter. Til avisa sier Skiens ordfører, Hedda Foss Five (Ap), at «noen ganger har vi møter som jeg tenker er mer samtalepre­get, med faerre til stede. Da kan det vaere noen tautrekkin­ger om hva som oppleves som viktig for meg, men som ikke skal i avisa».

▶ Når Skiens ordfører driver «tautrekkin­g» vil hun altså ikke at det skal i avisa. Det er en forbausend­e uttalelse, gitt at ordføreren er kommunens fremste folkevalgt­e og således har fått i oppgave av kommunens innbyggere å forvalte milliarder av kroner og byens videre utvikling. Uttalelsen er imidlertid ikke saerlig overrasken­de når man tar i betraktnin­g at Skien har en ordfører som synes å vaere mer opptatt av hvorfor det skal vaere hemmeligho­ld, snarere enn å argumenter­e for hvorfor det skal vaere åpenhet.

▶ Vi tror og mener at offentligh­eten bør vite om «tautrekkin­g» og hvordan kommunen styrer seg selv. Det er helt grunnlegge­nde i et demokratis­k og åpent samfunn. Det kan man fint få til hvis man vil. Lover og regler som regulerer dette er gode, dersom man har åpenhet som tolkningsr­amme. Kontrollut­valget fant for øvrig lovhjemmel for å kaste pressen på gangen da saken om det kommunale avfallsanl­egget Bjorstadda­len ble tema. Også denne saken kom opp i utvalget etter at Varden skrev om den. Styreleder Trude Tvedt (Ap) fikk orientere bak lukkede dører. Vi er ikke overrasket.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway