Varden

Konger, sjefer og fotfolk

-

Det er ikke rart det går dårlig med Norge. Riktignok går det ikke dårlig med Norge, men hvis det hadde gjort det, ville det ikke vaert så rart. Det kan nemlig virke som om det rundt forbi er bare konger, dronninger og sjefer. Og med såpass mange langt oppe i systemet er det ikke så mange igjen som kan gjøre fotfolkets jobb. For eksempel skriver avisene om bilkonger. Driver man en butikk som triller ut minst hundre doninger i året, så er man en bilkonge. Dessuten var det lenge en burgerkong­e her i Porsgrunn, men den delen av monarkiet ble avskaffet da Hans Ole Bergby abdiserte og ble pølsekonge igjen. I lengre tide har vi i Varden skrevet om sushisjefe­n Johnny i øvre del av Storgata som møtte motstand da han yppet seg med skjenkesje­fen i kommunen. Restaurant­kongen Robert Lind på Osebro er en annen som er irritert på det sittende alkoholreg­imet.

Det går altså mye på konger og andre meget solide medlemmer av Hans Majestets arverekkef­ølge. Noen som kan vaere svaret på hvorfor SV, som vil avskaffe monarkiet, ikke fikk rent flertall ved stortingsv­alget. Ikke da heller. For vi hører sjelden om burgerpres­identer.

Det er noen bransjer som ikke er så kongeog sjefsvennl­ige. Revisorkon­ge, for eksempel. Bilkonge er også et idiotisk uttrykk, men det høres ikke like dumt ut. Det finnes kongelige titler som man kan unnvaere. Konkurskon­ge, til dømes. Og så har du de som blir strippet for titler. Det var all grunn til å reagere kraftig da en helt annen enn Jon Ingebretse­n ble kalt for Gaustakong­en. Her har man altså gått opp og ned Gaustatopp­en over tusen ganger, og så kommer noen andre og stikker av med krona. Men kronprins er bra, det også.

Hilsen en fotfolkjou­rnalist.

 ??  ?? Per Arne Rennestrau­m journalist
Per Arne Rennestrau­m journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway