Varden

Tror på samdrift i gruva

- ▶ BREVIK januar 2018. ▶ ragnhild.johansen@varden.no

Daglig leder i NOAH, Carl Hartmann tror ikke det er et problem å deponere parallelt med at Norcem fortsetter å utvinne kalkstein.

I mandagens avis uttalte den nye fabrikksje­fen på Norcem at det kunne bli opp til 20 års videre drift i gruva. Vi spurte Hartmann hvordan han stilte seg til det.

– Vi er kjent med fra Norcem for en god tid tilbake at de planlegger lengre driftstid enn tidligere antatt. Gruvene består av 250 km ganger og det er mye plass, sier Hartmann.

– Betyr dette vansker med tanke på deponering?

– I Tyskland er det flere saltgruver som drives med samdriftsm­odellen: deponering av farlig avfall og utvinning av salt til industri og naeringsfo­rmål, sier Hartmann.

– Fabrikksje­f Morken pekte på at planprogra­mmet ikke sa noe om samdrift i gruva, kan du si noe om hva NOAH tenker om det?

– Samdrift er en operasjone­ll faktor. Dette påvirker ikke forhold som samfunn og miljø som er formålet med Konsekvens­utredninge­n. Derfor er det ikke en del av Planprogra­mmet, svarer Hartmann.

Vet ikke når de kan slippe til

Morken pekte i intervjuet på Minerallov­en og tolkningen av lovens bokstav om avbygginge­n av forekomste­n.

Ifølge Morken handler det om å drive gruva til den er tom; dog ikke så lenge at det ikke er økonomisk eller sikkerhets­messig forsvarlig.

Han fortalte at Norcem vil gjenoppta kjernebori­ng i løpet av året, og at en normal prospekter­ing gir grunnlag for reservekar­tlegging på 10 til 20 år.

– Vi kan ikke si noe sikkert om når det eventuelt kan vaere mulig å begynne å deponere. Vi vet ikke når vi kan slippe til andre aktører i gruva, sa han.

Prosess i Nesset

Forslaget til planprogra­m for et mulig deponi for behandling av uorganisk farlig avfall i Norcemgruv­ene er nå ute på høring. Forslaget er utarbeidet av NOAH AS som forslagsst­iller. Høringsfri­sten er 31. januar.

Bergmester­en Raudsand AS i Nesset kommune på Møre har også kjørt en planproses­s med tanke på etablering av nasjonal mottak for uorganisk farlig avfall. Deres høringsfri­st gikk ut 1. juni 2017.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway