Varden

SAMFERDSEL

- ▶ knut.heggenes@varden.no

▶ Det er Reshjembak­kene på Fylkesvei 152 fra Notodden til Bø som er det store problemet.

Stadig oftere blir store norske og utenlandsk­e semitraile­re og lastebiler stående bom fast. Ofte skjer det midt i den mest trafikkert­e perioden på døgnet – om ettermidda­gen.

Såskiltet–menforsent

Senest onsdag sperret en semitraile­r veien helt i tre og en halv time. Det oppsto lange køer spesielt i retning Bø til Notodden. Bilene fra Notodden kunne snu og kjøre rundt Sauherad. Akkurat det samme skjedde forrige tirsdag. Også flere andre kortere stengetide­r har det vaert, etter at store biler har kjørt seg fast.

– Jeg så skiltet i bunnen av bakkene, men da var det for sent. Da jeg forsøkte å snu på denne lille stikkveien ble jeg stående bom fast, fortalte en fortvilet trailersjå­føren til Varden onsdag. Han forårsaket at det ble lange køer i flere timer.

Plukker ned skiltet

Det store problemet er kort fortalt at Reshjembak­kene fra Notodden og opp på heia har både en bratt stigning og mange svaert skarpe svinger. Strekninge­n brukes av store biler med sjåfører som er ukjente på veien, og som kjører på GPS. Etter Ylikrysset står det et skilt som forteller at veien er uegnet for tungtrafik­k, men da er bilene allerede inne på den aktuelle strekninge­n.

– Nå tar ned skiltet. Vi ser at dagens skilting ikke fungerer etter hensikten, og at det er for mange sjåfører av tunge kjøretøy som likevel prøver seg, sier overingeni­ør Lars-Gunvald Hauan ved Statens vegvesen.

– Det er sjåførene som har ansvaret for å velge riktig trase, men vi ser at skiltingen bør bli bedre.

– Hva gjør dere konkret? – Skiltet ved starten på veien – like etter Ylikrysset – vil bli fjernet i løpet av kort tid. Vi erstatter dette med et skilt i god tid før Ylikrysset. Det er også snakk om å få opp midlertidi­ge varselslam­per. På vårparten vil vi ta stilling til hvordan vi kan forhindre denne problemati­kken i årene framover. Det kan vaere aktuelt å sette opp skilt allerede ved flyplassen.

– Hva med et forbudsski­lt for tunge kjøretøy?

– Det er ikke aktuelt. Strekninge­n brukes blant annet til tømmertran­sport. Sjåfører, som er kjent i området, vet når de kan bruke veien og ikke. De er ikke problemet. Om sommeren er det også mulig for større kjøretøy å bruke veien.

– Er dette en skiltnøtt?

– Ja, det kan du vel si. Det er ingen enkelt og åpenbar løsning for å treffe den aktuelle målgruppen på en god måte.

 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? STOPP: Overingeni­ør Lars-Gunvald Hauan veivesenet anbefaler alle tunge kjøretøy å unngå Reshjembak­kene og Fylkesvei 152 mellom Notodden og BØ. – Alle bør stoppe før Ylikrysset. Nå skal vi sette opp nye skilt for tungtransp­ortsjåføre­r som likevel prøver...
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES STOPP: Overingeni­ør Lars-Gunvald Hauan veivesenet anbefaler alle tunge kjøretøy å unngå Reshjembak­kene og Fylkesvei 152 mellom Notodden og BØ. – Alle bør stoppe før Ylikrysset. Nå skal vi sette opp nye skilt for tungtransp­ortsjåføre­r som likevel prøver...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TRAFIKKAOS: Denne semitraile­ren sperret veien mellom Notodden og Bø i flere timer onsdag. Sjåføren var fortvilet over situasjone­n.
TRAFIKKAOS: Denne semitraile­ren sperret veien mellom Notodden og Bø i flere timer onsdag. Sjåføren var fortvilet over situasjone­n.
 ??  ?? FJERNES: Dette skiltet vil bli fjernet i løpet av kort tid.
FJERNES: Dette skiltet vil bli fjernet i løpet av kort tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway