Varden

Protest og feiring under Australia Day

Med feiring og protest om hverandre ble Australias nasjonalda­g – og ankomsten av den første britiske flåten i 1788 - markert fredag.

-

▶ I Sydney startet dagen med en velkomstse­remoni med tradisjone­ll dans og musikk fra aboriginer, landets urfolk.

De aller fleste aboriginer, og en god del av Australias øvrige befolkning, markerer nasjonalda­gen som «invasjonsd­agen».

Da britene kom

Diskusjone­n om markeringe­n av dagen, 26. januar 1788, har blitt intensiver­t de siste årene. Det var da den første britiske flåten ankom Australia og undertrykk­ingen av urbefolkni­ngen startet. Aboriginen­e regnes å ha vaert på kontinente­t i minst 65.000 år. På 1780-tallet var det omkring 1 million aboriginer i Australia – i 1910 var det omkring 100.000. De fleste ble drept av kolonister eller døde av sykdommer britene brakte med seg.

I løpet av dagen har det vaert flere store demonstras­joner, blant annet i storbyene Sydney og Melbourne.

I tillegg ble dagen også markert med feiring av forskjelli­ge slag. Konserter, fyrverkeri, løpeog svømmekonk­urranser og grilling er blant det man kunne få med seg rundt om i landet.

Endre dato

I dag er det omkring 700.000 aboriginer og urfolk i Australia. Det utgjør cirka 3 prosent av landets 24 millioner innbyggere. Og urbefolkni­ngen er nederst på alle økonomiske og sosiale indikatore­r. Deres forventede levetid er ti år mindre enn resten av landets, og de utgjør 27 prosent av innsatte i australske fengsler.

– Australia Day er svaert ladet. Australia er nødt til å endre datoen, sier artist Emily McDaniel, bosatt i Sydney.

Forrige uke tok Lidia Thorpe, en politiker og aboriginer i delstaten Victoria, til orde for at alle flagg bør vaere på halv stang for «å sørge over det landets første befolkning har måttet oppleve».

Hennes parti, miljøparti­et, sa forrige måned at partiet vil gå inn for å endre datoen. Det har fått partiets oppslutnin­g til å falle.

Turnbull skuffet

Statsminis­ter Malcolm Turnbull har uttalt at han er skuffet over dem som ønsker å endre datoen, og mener motstander­ne av dagen splitter en dag som tar sikte på å samle hele landet. En politiker i Melbourne har sagt at feiringen er som om Tyskland skulle markert holocaust som «Tyskland-dagen».

Den statlige statistikk­tjenesten i Australia avdekket forrige måned at kun 38 prosent av australier­e svarte riktig på hvorfor nasjonalda­gen markeres 26. januar. (NTB-DPA)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway