Varden

Lite å glede seg over for Norge

-

Jeg leser med glede Bjørn Lillebuen, både nå (Varden 20.1.) og tidligere. Men å glede seg over at Norge kan slippe relativt greit unna klimaeffek­tene blir feil.

Jeg synes du gir en grei og anstendig oppfatning av forutsetni­nger rundt innvandrin­g både hva angår flyktninge­r og emigranter. Har allikevel en prinsipiel­l innvending til fokus hva angår Norge og klima: nemlig denne at det bør tillegges vekt at Norge kanskje ikke kommer så aldeles galt ut av den antatt økte temperatur på jorda.

Svaert store deler av jordas befolkning vil definitivt oppleve mye harskere virkninger av økt temperatur enn oss her i nord. Så at noen beskjedne millioner av mennesker i nordområde­ne kanskje kan leve brukbart med 2-3 graders gjennomsni­ttlig temperatur økning kan, etter min mening, ikke telle med saerlig tyngde i det store regnskap.

Dette illustrere­r egentlig ganske godt det helt spesielle ved dagens CO2 økning: dette er antakelig den mest genuine menneskesk­apte forurensin­g av overvelden­de global karakter. CO2 fra forbrennin­g av fossile råvarer spys ut i atmosfaere­n verden over, mer fra de rike vestlige land enn fra de som er mindre industriel­t utviklet. Dette utslippet sprer seg raskt kloden rundt med vindene, slik at konsekvens­ene av CO2-økningen treffer absolutt alle. Og kan ikke takles om vi ikke alle står solidarisk sammen i en godt tømret avtale, i regi av FN.

Dessverre vet vi jo godt at verden foreløpig ikke er samstemte på en slik måte at CO2-økningen kan bringes under kontroll – tidsnok. Når et land som USA ikke tilslutter seg, så vil virkelig effektive tiltak ikke nås. Og fortsatt sitter jo Trump og blokkerer for deltakelse fra verdens største CO2foruren­ser gjennom tidene.

Grunnen til at absolutt alle må med er at de tiltak som må settes i verk nødvendigv­is blir så kostbare at ingen kan tillates å sluntre unna. Saerlig er det helt nødvendig at de største økonomiene er positive deltakere. Grunnen til dette er at kostnadene for å realisere den nødvendige omlegging er så høye at absolutt alle må med i en ekte global dugnad. De øvrige vil ikke finne seg i at noen smetter unna regningen, og definitivt ikke det land som gjennom tidene utvilsomt er den største CO2-forurenser på kloden.

I denne sammenheng blir det, etter min smak, lite å glede seg over at Norge muligens kan slippe relativt billig unna de verste konsekvens­ene. Bortsett fra da, som Lillebuen er inne på, at vi må regne med å leve i et klima som med stor sannsynlig­het vil bringe mer nedbør over landet. Kanskje ubehagelig mye mer – med de konsekvens­er vi allerede nå ser tegn til. Men livstruend­e for folk og land vil det neppe bli – slik konsekvens­ene av økte temerature­r lett blir under andre himmelstrø­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway