Varden

Si fra, vi må lufte helt ut

- Leder i Telemark Senterkvin­ner

Det flommer en bølge over landet vårt: #metoo, etterfulgt av #mentoo. Det handler om at mennesker med makt bruker makten sin til å presse til seg ulike grader av sex. Og «metoo» betyr at dette gjelder meg og (som det engelske «me too» faktisk sier).

Gjelder det meg? Ja. Enten du er mann eller kvinne. Du kan ha møtt det selv. Du kan komme til å møte det. Du er i kontakt med andre som er blitt utsatt for det. Og du treffer folk som utøver denne ukulturen, selv om det kanskje ikke er gått utover deg.

Mange kvinner har møtt uønsket seksuell oppmerksom­het på veien opp mot lederstill­inger. Enkelte menn har utnyttet makten sin til å skaffe seg fordeler de ikke burde hatt. Nå tar vi et oppgjør med en ukultur. De fleste menn er ikke sånn, men behandler kvinner som kolleger, ikke som jaktobjekt­er. Vi har begynt å få øynene opp for at det ikke bare er menn som presser kvinner for sex. Menn blir også utsatt for dette, og det er også noen kvinner som bruker makten sin på denne måten.

Senterkvin­nene ønsker å lufte ut denne ukulturen. Å bruke makten sin til å skaffe seg sex, er ikke greit. Sånn skal vi ikke ha det i samfunnet, i det politiske liv, i Senterpart­iet, i Senterkvin­nene. Jenter og gutter, menn og damer skal trygt kunne vaere i vårt parti uten å utsettes for upassende seksuell oppmerksom­het.

Foreldre skal trygt kunne sende barna sine til Senterungd­ommen. Vi tror at partiet vårt er fritt for det, men det er antakelig en illusjon. Den slags ukultur trives i mørke, skamfølels­e, taushet og lukkede rom. #metoo-kampanjen setter på lyset, åpner dører og vinduer og lufter ut så ikke denne maktens overgrepst­åke finnes i noen av krokene. Vi senterkvin­ner vil vaere med å lufte ut denne ukulturen. Er det nok #metoo nå? Har det gått for langt? Absolutt ikke. Samfunnet er i ferd med å slå på lyset og lufte ut. Det vi ser skremmer oss. Folk i maktposisj­oner får fokus på seg for å ha presset seg til sex med underordne­de. Da må vi ikke bli så skremt av det vi ser, at vi holder hendene for øynene.

Når illusjonen rundt «store» menn eller damer brister, må vi ikke avlyse utluftinge­n, lukker vinduene og slå av lyset. Vi må lufte ferdig, ta de oppgjørene som må til og fortsette uten denne ukulturen. De som har bedrevet den, skal behandles rettferdig, men selv en CV med store bragder for bedriften eller partiet gir ingen rett til å ta seg til rette.

På landsårsmø­tet i Senterkvin­nene bestemte vi oss for at vi stiller opp, vi markerer oss som noen det går an å ta kontakt med. Våg å snakke med oss dersom du har vaert utsatt for uønsket seksuell oppmerksom­het i vårt parti. Du skal ikke trenge å baere på det alene. Ikke vaer så lojal mot partiet at du holder tett og lider i stillhet.

Verken jenter eller gutter, kvinner eller menn skal utsettes for dette – eller utøve det. Vi vil ikke ha en sånn ukultur i vårt parti. Vi står sammen. Dette er ikke kvinners kamp mot menn, det er menn og kvinners felles kamp mot ukultur.

Vi vil ha et parti der det er lov til å sjekke opp folk, å finne seg kjaereste og å flørte med hverandre – men ikke et parti der makt gir rett til å ta seg til rette.

Jenter, gutter, kvinner, menn si ifra! Vi tåler å høre det! Vi er der for deg! Det gjelder jo meg og, «metoo» og «men too»!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway