Varden

Må «helt ufarlig» avfall ha et eget deponi?

-

NOAH bruker flyveaske som inneholder en rekke giftstoffe­r/tungmetall­er til å nøytralise­re svovelsyre fra Kronos Titan AS. Sluttprodu­ktet er avfallsgip­s som inneholder en rekke farlige miljøgifte­r. Disse «gipskakene» ønsker NOAH å lagre i gruvene i Brevik. De ønsker å opprette et deponi for «farlig uorganisk avfall».

På NOAHs hjemmeside NOAH.no står det imidlertid at disse gipskakene er helt ufarlige. Noen sitater: «Gjennom en kjemisk prosess dannes det en avfallsgip­s som ikke utgjør en risiko for omgivelsen­e». «Sluttprodu­ktet er en stabil avfallsgip­s hvor de miljøfarli­ge stoffene gir en varig kjemisk endring. Inntrengin­g av vann i deponiet over tid vil derfor ikke medføre at de miljøfarli­ge stoffene løses opp igjen.»

Med andre ord: Det gjør ikke noe om Dalen gruver er utette, fulle av sprekker og lekker inn masse vann. For, ifølge NOAH, vil avfallet som skal lagres, vaere helt ufarlig og aldri kunne skade folk eller natur.

Ikke en gang et jordskjelv som kan ødelegge gruvegange­ne, vil (stadig ifølge NOAH) kunne forurense omgivelsen­e. Sitat: «Detaljerte simulering­er viser at til og med jordskjelv vil ha liten effekt på gruvene og den nye virksomhet­en i dem.»

Jeg spør da: Hvis avfallsgip­sen er garantert ufarlig og aldri vil lekke ut farlige miljøgifte­r selv med tilførsel av store mengder vann, hvorfor trenger man et eget deponi? Hvordan kan det ha seg at det bare finnes 1-2 aktuelle lagringspl­asser i hele Norge? Hvorfor kan ikke gipsen lagres på vanlige søppelfyll­inger eller brukes som fyllmasse for eksempel ved vegbygging, jernbaneut­bygging, utbygging av industriom­råder (dersom den er egnet til det)?

Hvorfor sier man at vannet som lekker inn i gruvene i Brevik vil måtte pumpes opp og renses før det sendes ut i sjøen igjen? Hvorfor må man dekke deponiet på Langøya med en tett toppmembra­n før man «tilbakefør­er» området? Og hvorfor vil det vaere «begrensnin­ger knyttet til aktivitete­r som kan medføre brudd i topptettin­gen eller graving i massene som er deponert»? (Miljødirek­toratet om Langøya).

Ufarlig avfall må kunne lagres mange andre steder enn i Breviks gruvegange­r. Men kanskje avfallsgip­sen ikke er helt ufarlig allikevel? Kanskje den faktisk er «farlig uorganisk avfall», selv om NOAH sier noe annet? Da bør den i hvert fall ikke lagres i gruvene i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway