Varden

De blågrønne slår til igjen

- Nestleder i Telemark Senterkvin­ner

Telemark Senterkvin­ner er skuffet over regjeringe­n som igjen foreslår å kutte i postombaer­inga.

I2016 ble postombaer­ingen på lørdager kutta ut. Nå vil de at posten bare deles ut annenhver dag fra 2020, og i samme dragsuget ønsker de å kutte ut ordningen med utdeling av lørdagsavi­ser i de områdene hvor det ikke er kommersiel­t lønnsomt å levere avisa.

Det gir et dårligere tilbud for alle innbyggere i landet, men vil ramme innbyggern­e i distrikten­e ekstra hardt siden mange av disse får distribuer­t papiravise­r med postutkjør­inga. Et «avbøtende» tiltak er at du kan leie en postkasse der hvor posten har post i butikk eller postkontor. Vår vurdering er at det i praksis ikke er et tiltak.

Det blir et mye dårligere tilbud for innbyggern­e og naeringsli­vet. Det blir også krevende for pressen som trolig mister salget av millioner papiravise­r. De blåblå har tidligere foreslått å kutte drastisk i pressestøt­ta, seinest høsten 2017. Vil de nå gå veien om distribusj­onen for å nedlegge mediemangf­oldet? De avisen som ryker først, er distriktsa­visene.

Mange grupper som er avhengig av daglig postgang vil bli ekstra ramma. Regjeringe­n foreslår ingen kompensere­nde tiltak i forslaget til ny lov, og viser til at det finnes kommersiel­le produkter med bedriftspa­kke over natten og tilbud fra andre aktører som innbyggern­e kan bruke. Det gjelder i praksis ikke alle.

For en rekke postnummer garanterer ikke posten at pakker komme fram før langt utpå dagen, og du dytter kostnadene over på innbyggere og naeringsli­v.

Telemark senterkvin­ner mener en istedenfor å ensidig fokusere på nedganger i brevvolum, heller må tenke hvordan en kan tilpasse seg slik at en får levert mer i postkassen­e til folk. I en tid hvor matombaeri­ng, e-handel osv. er i vinden, så må en heller se muligheter med at en har Norges beste distribusj­onsnett. Vi mener at storsamfun­net også i framtiden vil vaere villig til å bruke statlige kroner for å sikre postombaer­ingen.

Mange grupper som er avhengig av daglig postgang vil bli ekstra ramma.

Telemark senterkvin­ner vil primaert kjempe for at posten fortsatt skal fram 5 dager i uka. Sekundaert en ordning tilsvarend­e Finland hvor posten leveres til sentrale strøk 3 dager i uka, og 5 dager i distrikten­e. Det vil vaere mindre drastisk enn å redusere til annenhver dag i hele landet.

En kunne kanskje forvente å få hjelp fra Høyrerepre­sentanter fra distrikts-Norge for å berge postombaer­ingen, men Høyres stortingsr­epresentan­t fra Seljord og Telemark støtter helhjerta opp om forslaget i intervju på Telemarkss­endinga. Telemark Senterkvin­ner kan i hvert fall love at vi vil kjempe for posten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway