Varden

Blir vi hørt denne gangen?

- Norges Naturvernf­orbund Naturvernf­orbundet i Telemark

Klima- og miljødepar­tementet ønsker på ny innspill til deponisake­n i Brevik. Det er med blandede følelser Naturvernf­orbundet igjen fremmer sine synspunkte­r.

Inovember 2015 vedtok Landsmøtet – forbundets høyeste organ - en sterkt kritisk uttalelse til departemen­tet og direktorat­et. Våre krav om en nasjonal plan for farlig uorganisk avfall ble ignorert, og nå er «forslag til planprogra­m – Dalen gruve» igjen ute på høring. Naturvernf­orbundet har sendt nedenståen­de uttalelse til departemen­tet, og forventer respons i henhold til det.

Naturvernf­orbundets landsmøte vedtok i 2015 en uttalelse som krevde en fullgod nasjonal plan for deponi av uorganisk industriav­fall. Naturvernf­orbundet er svaert kritisk til den lokaliseri­ngsprosess­en som er drevet frem, hvor naermiljø og miljøsikke­rhet ikke har vaert blant de syv lokaliseri­ngskriteri­ene. Videre er det helt essensielt at en slik plan ser på muligheten­e for minimering, gjenvinnin­g av farlig uorganisk avfall og finne fram til en akseptabel lokaliseri­ng av et deponi der det også tas hensyn til miljøsikke­rhet og en tilstrekke­lig avstand til bebyggelse og sårbar natur.

Dette er ikke blitt gjort, og i stedet velger statlige myndighete­r å kjøre en planproses­s i henhold til plan- og bygningslo­ven (PBL). Vi oppfatter at denne lovens bestemmels­er tar som utgangspun­kt at det aktuelle tiltak er hjemlet i annet lovverk, politiske vedtak og samfunnsak­sept. Loven og dens forskrifte­r ivaretar konsekvens­evaluering av at tiltaket iverksette­s, ikke om det skal skje. Det ene er like viktig som det andre, men når det grunnlegge­nde «om» bare formuleres som «Norge må ha et deponi for farlig avfall» (statsråd Helgesen i Telemarksa­visa 10. januar 2018) blir det åpenbart at noe vesentlig mangler i beslutning­sgrunnlage­t. Stortingsm­elding nr.45 (2016-2017) Avfall som ressurs – avfallspol­itikk og sirkulaer økonomi er hverken spesifikk nok eller egnet til å kunne forsvare en beslutning om hvor et eventuelt deponi skal ligge.

På et prinsipiel­t nivå mener vi derfor at hele prosessen må stanses. Vi trenger en faglig god gjennomarb­eidet plan for deponi av uorganisk industriav­fall, ikke et forhastet vedtak om å legge det til ett sted, i dette tilfellet Brevik. En god lokaliseri­ngsprosess vil sikre aksept for hva det endelige stedet for deponi måtte bli. Dette er en innvendig som gjelder mot alle de tre foreslåtte stedene for deponering av farlig avfall. I tillegg til dette prinsipiel­le kravet har Naturvernf­orbundet følgende å si til planprogra­mmet for Dalen gruve.

Naturvernf­orbundet i Grenland har ved flere anledninge­r gått mot etablering av et deponi for farlig uorganisk industriav­fall i Grenland, og vil følgelig heller ikke at det nå utarbeides et planprogra­m for dette. Dette fordi tiltakshav­er ønsker å plassere mange millioner tonn farlig avfall under etablerte boligområd­er i en by, med alle de ulemper dette fører med seg, og der langtidsvi­rkninger av sjøvannsle­kkasjer, gassutslip­p og ytterliger­e forurensni­ng av fjordene ikke kan utelukkes. I EU er det krav til minsteavst­and fra slike deponier til bebyggelse, noe man synes å lukke øynene for i dette tilfellet. Anlegget ville vaert ulovlig etter disse avstandsre­glene. Det at tiltakshav­er nå også ønsker å legge innskipnin­gen av avfallet til Kongkleiv på østsiden av Frierfjord­en, i stedet for via eksisteren­de havn i Eidangerfj­orden, represente­rer en vesentlig endring i forhold til tidligere. Kongkleiv ligger i et LNF-område hvor den viktige Frierstien går. Området er vesentlig for Eidangerha­lvøya som turområde, og Kongkleiv represente­rer noe av det mest fredelige og idylliske her.

PBLs §1-8 Forbud mot tiltak mv. langs sjø og vassdrag presiserer at «I 100-metersbelt­et langs sjøen og langs vassdrag skal det tas saerlig hensyn til natur- og kulturmilj­ø, friluftsli­v, landskap og andre allmenne interesser.»

Det skal sterke grunner til å omgjøre LNF-kategorise­ringen og omgå PBLs §1-8, spesielt når Kongkleiv lanseres som et alternativ til en annen lokalitet med tilsvarend­e sterke miljøbeten­keligheter. Dette må planprogra­mmet og eventuelt senere plan respektere og vie tilstrekke­lig oppmerksom­het.

Naturvernf­orbundet har bedt om at muligheten­e for avfallsmin­imering og resirkuler­ing utredes. I ytterste konsekvens må man også stille spørsmål ved om den industrien som produserer avfallet NOAH tar imot (hovedsakel­ig Kronos Titan og søppelforb­renningsan­legg), skal få lov å fortsette å produsere så store avfallsmen­gder for deponi. Vi ber om at planprogra­mmet blir utformet slik at disse forhold blir belyst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway