Varden

Kutt i tilbudet til rusavhengi­ge

- Generalsek­retaer Actis – Rusfeltets samarbeids­organ

Lokalpolit­ikere over hele landet står i tøffe økonomiske prioriteri­nger. Det er mange uløste oppgaver.

Iden nye regjerings­erklaering­en går det frem at kommunene må belage seg på faerre kommunale inntekter i form av mindre eiendomssk­att de neste årene. Kommuner som nå må effektivis­ere ytterliger­e som følge av bortfallet av inntekter, blir stilt overfor vanskelige prioriteri­nger.

Actis er redd for at rusomsorge­n blir taperne i denne prioriteri­ngskampen. De rusavhengi­ge er en gruppe som ofte ikke blir hørt. De mangler sterke stemmer i lokalsamfu­nnet som målbaerer deres sak. Ofte er tilbud til rusavhengi­ge midlertidi­ge.

En forsknings­rapport fra Telemarksf­orskning viser at bare 41 prosent av kommunene i undersøkel­sen sier de brukte de frie midlene bevilget til rusarbeid i tråd med de statlige føringene i 2016. I 2017 var det kun 34 prosent av rådmennene som budsjetter­te med å bruke midlene til rusfeltet i tråd med føringene. I tillegg slår en fersk kartleggin­g fast at én av fire kjente sprøytenar­komane ikke har tilgang til rent brukerutst­yr der de bor.

Actis er bekymret for at politikern­es gode intensjon om et løft for rusomsorge­n i kommunene blir satt under press ved at kommunenes inntekter reduseres. Kommunene må sørge for gode og stabile tjenester, som lavterskel helsetilbu­d og utdeling av brukerutst­yr til de tyngste brukerne, samt et ettervern som gir en reell mulighet til å lykkes med et rusfritt liv etter behandling eller soning.

Dessverre ser vi at kommunenes frie midler ikke kommer rusfeltet tilstrekke­lig til gode i dag. Det påhviler lokalpolit­ikerne et stort ansvar for å prioritere de mest sårbare i vårt samfunn i årene som kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway