Varden

Ta vare på matjorda

- Fylkesstyr­et

Dyrkbar jord er en viktig nasjonal og begrenset ressurs. Prosessen for dannelse av god matjord tar lang til og nedbygging av matjord er i all hovedsak en irreversib­el prosess. Derfor har jordvern stor betydning i Norge og må forsterkes.

Bare tre prosent av Norges areal er jordbruksa­real. Stadig forsvinner jordbruksl­and til fordel for nye boliger, veier og industri.

Norge har svaert lite dyrkbar jord i reserve. Jordvern innebaerer derfor å sikre at den beste jorda fortsatt brukes til å dyrke mat og ikke blir omdisponer­t til andre formål.

Det er saerdeles viktig å etablere og utrede tiltak for å styrke vernet av dyrket mark. Vern av matjord er et nasjonalt ansvar. Dyrkbar jord som fortsatt kan produsere mat og biomasse er grunnlag for framtidas verdiskapn­ing.

I følge Kostra-tall ble 62.279 dekar dyrket jord omdisponer­t til andre formål enn landbruk i tidsrommet 20072016. 1232 dekar av dette arealet var i Telemark. Matjord er naeringsar­eal. Vi trenger dyrket og dyrkbar jord for å sikre matforsyni­ng på lang sikt. Derfor bør vi i størst mulig grad unngå å bygge veier, boliger og industriby­gg på dyrket mark.

Telemark Venstre mener at ved omdisponer­ing av matjord skal det så langt som praktisk mulig kreves nydyrking av det dobbelte arealet innen samme klimatiske og topografis­ke område.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway