Varden

Innvandrer­barn gjør det bedre i norsk lesing

- ▶ OSLO

Barn som har innvandret til Norge, gjør det dårligere enn andre barn på nasjonale prøver i lesing, men andelen på laveste nivå har sunket.

Barn som har innvandret til Norge, er gruppen som får de dårligste resultaten­e på nasjonale prøver i lesing. Men det er en forbedring, i 2016 lå 43 prosent på laveste trinn, i 2017 er det 39 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Alle gjør fremgang

Alle femteklass­ingene gjør det bedre i lesning, for norskfødte med innvandrer­foreldre er andelen på laveste nivå redusert fra 36 til 33 prosent, mens for de andre elevene har andelen på laveste nivå falt fra 23 til 22 prosent.

I engelsk er forskjelle­ne små mellom disse tre gruppene. I regning er tallene omtrent uendret fra 2016. Der havner 37 prosent av innvandrer­barna på laveste nivå i femte klasse, for de andre elevene er andelen 21 prosent.

Foreldrene­s utdanning

Dette er det 10. året med nasjonale prøver og i alle disse har Oslo vaert det fylket som har hatt størst andel elever på høyeste mestringsn­ivå både regning, lesing og engelsk i 5. og 8. klasse.

Ifølge SSB er foreldres utdannings­nivå en viktig forklaring. Barn av foreldre med høyere utdanning scorer i snitt høyere på nasjonale prøver enn øvrige elever. På landsbasis har 60 prosent av dem som tok prøven, foreldre med høyere utdanning, men i Oslo er dette tallet 68 prosent.

For elever med foreldre som har videregåen­de eller grunnskole­utdanning skiller ikke Oslo-elevene seg like mye ut, og flere fylker har resultater over eller på linje med Oslo. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NYE TESTER: Jenter gjør det fortsatt bedre enn gutter på nasjonale prøver i lesing i femte klasse.
FOTO: NTB SCANPIX NYE TESTER: Jenter gjør det fortsatt bedre enn gutter på nasjonale prøver i lesing i femte klasse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway