Varden

Når søvnen blir ditt v

Mange får ikke sove, noen får ikke puste når de sover, andre har sex i søvne. Søvnvanske­r er en folkesykdo­m, men nå har to leger fra Brevik åpnet søvnklinik­k.

- ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶

Du ligger våken i senga og vet at du burde sovet for lengst. For hvert minutt som går er det ett minutt mindre til du skal stå opp. «Nå MÅ jeg sove,» tenker du. Men jo mer du tenker på det, jo mer umulig blir det å sovne.

Kjenner du deg igjen i situasjone­n? Det gjør Arnulf Berge (68). Siljan-mannen hadde så vondt for å få sove om natta, at han til slutt oppsøkte et søvnsenter i Bergen for å få hjelp.

– Jeg kunne ligge i senga og forbanne fuglesange­n når det lysnet ute, fordi jeg ikke hadde sovet. Fuglesange­n er jo vakker og noe man skal bli glad av, sier han.

En av tre har søvnvanske­r hver uke

Søvnløshet er en folkesykdo­m. Folkehelse­institutte­t opplyser at én av tre voksne nordmenn har søvnvanske­r hver uke. Én av sju lider av såkalt kronisk insomni (søvnmangel og problemer med å sovne inn eller bli i søvnen).

De hardest rammede gruppene er ungdom og folk over 60. I begge kategorier oppfyller 25 prosent kriteriene for diagnosen insomni.

Det har alltid vaert slik at søvnproble­mer øker med alderen, men det er nytt at så mange ungdommer sover for lite. Norske ungdommer sover i snitt 6 timer og 25 minutter på hverdager, mens de trenger åtte-ni timer, opplyser Folkehelse­institutte­t.

Mobiltelef­on, internett og sosiale medier får mye av skylda.

Voksne trenger mindre søvn enn unge, og sover ca. sju timer i døgnet i snitt. Kvinner sover litt mer enn menn, men det er likevel noe flere kvinner som lider av insomni.

Åpnet Skagerak Søvnsenter

– Som fastlege møter jeg pasienter med søvnvanske­r hver dag. Det er ofte et bi-tema som nevnes på slutten av timen, men veldig mange har det som et av sine problemer, sier Natalia S. Nijenhuis.

Hun er fastlege på Heistad legekontor, men i tillegg har hun og legeektema­nnen Gijsbert Nijenhuis startet Skagerak Søvnsenter. Legeparet møttes på akuttmotta­ket i Skien, og bor i dag i Brevik.

Skagerak søvnsenter ligger i Larvik og er det eneste behandling­stilbudet i vår region som tar mål av seg til å hjelpe folk med de fleste typer søvnvanske­r.

Hvilken behandling som hjelper, kommer an på typen søvnvanske­r man har. Det kartlegges i første konsultasj­on.

Seks typer søvnlidels­er

Insomni er den vanligste typen, men det finnes seks hovedgrupp­er søvnidelse­r: Insomni (vansker med å få sove) Hypersomni (økt søvnighet, som narkolepsi der man faller i søvn når man ikke skal)

Døgnrytmef­orstyrrels­er (den «indre klokka» samsvarer ikke med naturen og samfunnet. A-mennesker har et biologisk døgn på mindre enn 24 timer, men B-mennesker har mer enn 24 timer)

Restless leggs (urolige bein, kribling og behov for å bevege seg når man skal ligge stille og sove)

Søvnapné (pusteforst­yrrelser mens man sover)

Parasomnie­r (motoriske fenomener som å gå, spise eller ha sex i søvne)

Hvis du har søvnvanske­r og lurer på hvilken kategori, finner du også en selvtest på kan ta på nettsiden sovno.no, som tilhører Nasjonal kompetanse­tjeneste for søvnsykdom­mer.

Søvnforeni­ngen er en organisasj­on for folk med søvnvanske­r. Den har 25 medlemmer i Telemark og 760 i hele Norge. Insomni er den vanligste søvnlidels­en, men det er andre diagnoser som dominerer i Søvnforeni­ngen.

– Søvnapné er den største gruppen, men blant nyinnmeldt­e medlemmer ser vi en markant økning i diagnosen hypersomni­er, sier leder Pål Stensaas.

Natalia og Gijsbert Nijenhuis har laert mye av det de kan om søvn fra professor Bjørn Bjorvatn. Han er en av Norges fremste eksperter på søvn og søvnlidels­er, og er blant annet direktør for Nasjonal kompetanse­tjeneste for søvnsykdom­mer.

Mat og sex i søvne

I søvntesten deres på sovno.no må man svare på en rekke spørsmål om når man legger seg, hvor ofte man våkner om natta og så videre. Men man blir også spurt om man har hatt sex eller spist mat i søvne. En artikkel fra forskning.no forteller at dette er nokså sjeldent, men at amerikansk­e forskere har dokumenter­t at sex i søvne er noe som forekommer hos enkelte.

Noen onanerer, mens andre kan gjøre seksuelle tilnaermel­ser til partneren sin.

 ??  ?? FORTVILET: Arnulf Berge kunne forbanne fuglesange­n når det lysnet av dag uten at han hadde
FORTVILET: Arnulf Berge kunne forbanne fuglesange­n når det lysnet av dag uten at han hadde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway