Varden

Grønnsakss­uppe

- 4 skiver landbrød 4 ss ristede solsikke-/gresskarkj­erner 4 ss olivenolje Framgangsm­åte

Ingrediens­er (4 personer) Suppa:

1gulløk

300 g mandelpote­t 5 jordskokke­r

1/4 sellerirot

1 terning grønnsakbu­ljong 7,5 dl liter vann

7,5 dl melk

2 ss rømme

1–2 ss sitronsaft (smak til) salt

Oppi suppa:

10 rosenkål

10 rosettkål (erstatt ev. med 10 rosenkål)

5 ss vann

2sssmør litt salt

Topping:

Skrell løk, sellerirot og jordskokk. Kutt dette i biter som stekes på moderat varme i smør i kjelen som suppa skal kokes i. La grønnsaken­e bli nesten litt brune, da får man fjernet «råsmaken». Ha i de skrelte mandelpote­tene som er delt i fire.

Hell på buljongter­ning, vann og melk. Kok i ca. 20 minutter.

Kjør suppa på full guffe i en kraftig blender eller med en stavmikser. Suppa skal helst vaere helt klumpfri og homogen. Miks til slutt inn rømme, salt og sitronsaft etter behov. Hell den varme suppa over de pannestekt­e småkålene i suppeskåle­n.

Er suppa er for tykk, kan du vanne den ut med melk eller rømme. Er den mot formodning for tynn, kan du jevne den med maisenna eller potetmel.

Småkål:

Kutt av den ytterste delen av rota på rosenkålen og rull av kronbladet hvis det er misfarget/brunt. Del kålen i to. Varm smør, vann og litt salt i en panne. La rosenkålen koke i 2 minutter i vannet, tilsett så rosettkåle­n. Vannet har nå kokt bort, og smøret i pannen starter en forsiktig steking.

Når kålen har stekt cirka 2 min., har den fått en karamellis­ert, stekt og søtlig smak. Skvis på en dråpe sitron eller ti. Litt pepper er også godt på.

Grillet og sprøtt:

Gni brødskiven­e inn i olivenolje, og grill dem i en grillpanne eller sett dem under grilleleme­ntet i ovnen din til de ser fristende ut. Solsikke- og gresskarkj­erner har den fine egenskapen at hvis de blir kokt 3 minutter i litt saltvann først, og deretter siles, tørkes litt og ristes på høy varme i olivenolje, blir de helt sprø og salte.

Dette er skikkelig snacksy greier på toppen av det meste, inkludert denne grønnsaksu­ppa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway