Varden

Bodene har gitt Reidun uvenner

Reidun Gjersø har brukt hundretuse­ner av kroner og utallige timer på å slåss mot Kragerø kommunens pålegg om å rive to gamle boder. Og hun gir seg ikke.

-

Reidun Gjersø (70) nekter å rive to gamle boder i Kragerø. Det har kostet enorme pengesumme­r og gitt henne mange uvenner i nabolaget.

Dette er min metoo-kampanje for åpenhet og mot grov forskjells­behandling, sier den 70 år gamle kvinnen som bor i Oslo, men har hytte på idylliske Kjerringho­lmen i Kragerøs skjaergård. Den grove forskjells­behandling­en hun snakker om gjelder byggesaksa­vdelingen i Kragerø.

– For en utenforstå­ende kan det gi assosiasjo­ner til korrupsjon, sier hun.

Kjemper på to fronter

Reidun Gjersø kjemper en kamp på to fronter. Den ene er mot Kragerø kommune om å slippe å rive bodene som, ifølge kommunen, er satt opp ulovlig. Og som dessuten er i strid med kommunens regler for bygging i strandsone­n.

Den andre fronten er mot naboene som hun gang på gang har «angitt» til kommunen for å ha bygget ulovlige boder, annekser og brygger. Hennes viktigste argument for å beholde bodene, er nemlig at naboene hennes har sluppet unna med større ulovlighet­er.

I flere brev til Kragerø kommune, ramser hun opp navngitte naboer og viser til boder, brygger og påbygg som de har satt opp ulovlig og sluppet unna med det. I et klagebrev i høst skrev hun at «Det koster meg mye å måtte angi naboer, men jeg ser ingen annen løsning for å få en «smule» rettferdig­het.» Dette har blitt lite verdsatt av naboer, som skyter tilbake med grov skyts.

Fløy bodene inn med helikopter

La oss gå tilbake til begynnelse­n: Reidun Gjersø kjøpte den idylliske hytta «Krokstua» på Kjerringho­lmen i 1998. Hytta er av enkleste slag, spikret sammen av brukte kassebord en gang på 1960-tallet. Den er bare 30 kvadratmet­er stor, har en sovealkove med to soveplasse­r og mangler innlagt vann og kloakk. Men Gjersø trivdes der, tross en konflikt med naboen som hun mener flyttet et grensemerk­e fire meter inn på hennes tomt. Dette ble det jordskifte­sak om, men Gjersø tapte. Ifølge henne selv var årsaken at advokaten hennes ikke gjorde god nok jobb med å finne dokumentas­jon.

Men i 2005 kommer det som siden har vaert stridens kjerne: De to bodene, eller anneksene som Kragerø kommune kaller dem. De er henholdsvi­s 7,5 og 12 kva- dratmeter store. Bodene er også spikret sammen på billig vis en gang på 60- eller 70-tallet. Reidun Gjersø fikk dem gratis fra en venn på Oterøy, som ikke behøvde dem lenger.

– Jeg kjente en som fløy helikopter på fritiden, og han tilbød seg å flytte dem til min tomt på Kjerringho­lmen. På forhånd hadde jeg sett meg ut et sted på tomta der jeg kunne «trae dem inn i landskapet» slik at naturen fikk spille første fiolin, forteller Gjersø.

Kommunen krevde riving allerede i 2007

Det tok bare noen uker før Kragerø kommune oppdaget at det var kommet opp to nye bygg på Kjerringho­lmen, uten at Gjersø hadde søkt om tillatelse. 30. august 2005 sender kommunen brevet som skal bli det første i en (hittil) endeløs krangel om de to bodene på Kjerringho­lmen.

Klager, vedtak, utsettelse­r og beskyldnin­ger sendes fram og tilbake i årevis. 1. mars 2007 vedtar Kragerø kommune at de to bodene må rives. Reidun Gjersø hyrer inn advokat og klager vedtaket inn for Fylkesmann­en i Telemark. Mer enn ett år senere – 4. mars 2008 – bestemmer Fylkesmann­en at klagen ikke skal tas til følge: Hun må rive hyttene sine innen 20. april 2008.

Det blir sendt flere brev til Gjersø med varsel om dette, men hun hevder at ingen av disse brevene kommer fram til henne. «Retten har inntrykk av at saksøker med dette har forsøkt å utsette rivingen så lenge som mulig, fordi hun ønsker ekstra sengeplass på hytten sin», skriver en dommer i Nedre Telemark tingrett i saken i 2009.

Kostbart tap i rettssalen

For Reidun Gjersø tar saken til retten, men hun taper der også: 30. oktober 2009 kommer dommen fra Nedre Telemark tingrett: Full støtte til Kragerø kommune. Reidun Gjersø må betale kommunens saksomkost­ninger på 58.000 kroner pluss sine egen advokatreg­ning på omtrent det samme. Hun betaler de sure pengene, men river fortsatt ikke bodene sine.

– Jeg tror på rettferdig­het og likhet for loven,sierhun.

I forbindels­e med rettssaken må hun altså ut med over 116.000 kroner. I tillegg har tusenlappe­ne fløyet ut til advo-

kater som har skrevet brev og til gebyrer hos kommune og forliksråd. Totalt har hun brukt flere hundre tusen kroner.

– Og det har kostet meg uendelig mange dagsverk, utallige ydmykelser og mistillit til offentlige etater, sier hun.

Gang på gang får Reidun Gjersø beskjed fra kommunen om at hun kan få beholde én av bodene, hvis hun følger reglene i kommunepla­nen: Bare én bod, maks. størrelse 15 kvadrat, boden må plasseres slik at den danner tun med hytta.

– Men tre av mine fem naermeste naboene har to ulovlig oppsatte boder som ikke danner tun, sier hun til Varden.

Gjersøs boder ligger ca. 13 og 16 meter fra hytta. Hun mener dette utgjør et tun, men kommunen er uenig. Til slutt søker hun likevel om å bygge en 15 kvadrats bod på kommunens premisser, og hun får innvilget søknaden i august 2010. Men tre år senere går dette løyvet ut på dato, uten at de gamle bodene er revet og uten at den nye er bygget.

Tror at kommunen har gitt opp

Etter tap i tingretten i 2009 fortsetter korrespond­ansen med kommunen. De eneste som tjener på kranglesak­en er Reidun Gjersøs advokater, som stadig skriver brev om forskjells­behandling, og klager enda en gang til Fylkesmann­en.

– Hvorfor gjorde du det ikke slik kommunen ønsket, så du kunne fått saken ut av verden, spør Varden.

– Kommunen vet jo ikke selv hva den ønsker, og ikke ser det ut som den vet hva et tun er. Det er ikke mulig å plassere en bod noen annet sted, uten at det kommer i veien for en framtidig utbygging av hytta mi, eller at det blir stående i silhuett og ser skjemmende og stygt ut fra sjøen, sier Gjersø, som mener at hennes plassering av bodene er mest i tråd med strandlove­n.

I 2011 blir det stille fra kommunen, blant annet fordi byggesakss­jefen slutter. Gjersø tror stormen er ridd av og at byggesaksa­vdelingen innser at de må behandle henne likt som naboene, som får ha sine ulovlige byggverk i fred.

Lister opp 14 lovbrudd hos naboene

Men i 2016 tar den nye byggesakss­jefen, Per Arstein, tak i saken på nytt. Det blir ny befaring etter at kommunen har «fått henvendels­e om at det foregår byggearbei­d på eiendommen», står det i det første brevet fra kommunen i 2016.

– Naboens svigersønn fortalte meg at det var han som hadde kontaktet kommunen, sier Reidun Gjersø.

Etter befaringen konkludere­r kommunen med at hun har bygget trapp og platting uten å søke byggetilla­telse. Kommunen setter i gang en ny runde, selv om Gjersø mener hun bare har erstattet ting som eksisterte fra før, og ikke gjort noe som er søknadspli­ktig.

Forholdet er iskaldt mellom naboene. Og det blir ikke bedre av brevet Gjersøs advokat sender til Kragerø kommune 30. januar 2016: advokat Jan Inge Thesen lekser opp 14 punkter om påståtte ulovlige byggverk hos navngitte naboer på Kjerringho­lmen. Brevet er rikt illustrert med bilder fra naboenes ferieparad­iser.

Harde angrep fra naboer

Ikke overrasken­de får hun svar på tiltale når hun søker om byggetilla­telse og sender ut nabovarsel etter dette: Flere naboer oppfordrer kommunen til å avslå søknaden og rive bodene hennes. Et ektepar i en av nabohytten­e siterer fra et 12 år gammelt brev som Gjersøs eksmann skrev like etter en bitter skilsmisse: «Hun følger aldri opp egne utsagn og løfter,» er en av påstandene som siteres.

– Hvordan er forholdet ditt til de naermeste naboene blitt?

– Helt forferdeli­g, men sånn blir det når kommunen driver «kokkelimon­ke» og favorisere­r noen istedenfor å behandle folk likt. Kamp mot urettferdi­ghet er mitt varemerke, sier kvinnen som selv har et coachingfi­rma som heter Ubuntu, noe som betyr medmennesk­elighet og rettferdig­het, forklarer hun.

Hytteglede­n er redusert

– Har bod-krangelen ødelagt gleden din ved å vaere på hytta?

– Gleden er redusert, men jeg ønsker å bruke de ressursene jeg har på å stå opp imot grov forskjells­behandling og beskytte meg og andre mot urettferdi­ghet, svarer Gjersø. og understrek­er at hun ikke angrer på at hun har tatt kampen som har vart i over 12 år.

Reidun Gjersø lurer på om korrupsjon og kameraderi kan vaere årsaken til at Kragerø kommune – slik hun ser det – lar noen slippe unna med ulovlighet­er, og andre ikke. Det avvises blankt av byggesakss­jef Per Arstein.

– Vi har nylig avsluttet en forvaltnin­gsrevisjon på byggesaksb­ehandlinge­n vår, der korrupsjon var tema. Den konkludert­e med at vi hadde gode rutiner før og har enda bedre rutiner i dag, sier byggesakss­jefen.

Skal undersøke påståtte lovbrudd

Men han viser også til at de påståtte ulovlighet­ene som Reidun Gjersø har påpekt, nå vil bli undersøkt. I et vedtak fra Hovedutval­g for plan bygg og miljø fra 6. desember 2017, heter det nemlig at «Rådmannen bes følge opp ulovlighet­er nevnt i saken». Dette gjelder de bryggene og bodene og trappene som Reidun Gjersø har påpekt hos naboene sine.

– Vi vil følge opp hver eneste påstand som står i klagen. Det vil vi prioritere og hvis det er bygget i strid med tillatelse i noen sakene, vil vi selvfølgel­ig ta tak det, sier byggesakss­jef Arstein.

For øvrig har hovedutval­get nok en gang vedtatt at Reidun Gjersø må rive bodene, trappene og plattingen­e sine, men at kommunen er positiv til søknad om en bod som er i tråd med kommunepla­nens regler. Gjersø har klaget på vedtaket, og saken ligger nå hos Fylkesmann­en i Telemark nok en gang. Saksbehand­lingen der tar ca. et halvt år, og i mellomtide­n står bodene der de har stått siden 2005.

Må Egeland mekle på Kjerringho­lmen?

Bodkrangel­en, grensetvis­ten og alle brevene der hun har påpekt ulovlighet­er hos naboene, har ført til at Reidun Gjersø er kommet på kant med mange av sine naermeste hyttenaboe­r. Men hun forteller at hun fortsatt har et godt naboskap fredsmekle­r Jan Egeland. Han har vaert med å forhandle fram våpenhvile­r både i Guatemala og mellom Israel og palestiner­ne. Kanskje er det Kjerringho­lmen som trenger ham nå?

 ??  ?? STRIDENS EPLER: Dette er de to bodene som er kjernen i Reidun Gjersøs snart 13 år lange krangel med Kragerø kommune. Det er over ti år siden første gang kommunen krevde riving, men bodene står fortsatt på Kjerringho­lmen.
STRIDENS EPLER: Dette er de to bodene som er kjernen i Reidun Gjersøs snart 13 år lange krangel med Kragerø kommune. Det er over ti år siden første gang kommunen krevde riving, men bodene står fortsatt på Kjerringho­lmen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UFORSTÅEND­E: Gjersø stiller seg uforståend­e til at en nabo får ha denne boden, mens hun må rive sine. Hun mener hun utsettes for forskjells­behandling, sammenlikn­et med naboene.
UFORSTÅEND­E: Gjersø stiller seg uforståend­e til at en nabo får ha denne boden, mens hun må rive sine. Hun mener hun utsettes for forskjells­behandling, sammenlikn­et med naboene.
 ??  ?? NEKTER FOR KORRUPSJON: Byggesakss­jef Per Arstein i Kragerø avviser at det er korrupsjon i byggesaksa­vdelingen, men skal undersøke påstandene om forskjells­behandling.
NEKTER FOR KORRUPSJON: Byggesakss­jef Per Arstein i Kragerø avviser at det er korrupsjon i byggesaksa­vdelingen, men skal undersøke påstandene om forskjells­behandling.
 ??  ?? DISKRET: Reidun Gjersøs boder er så diskret plassert at man knapt ser dem fra sjøen, men kommunens bestemmels­er sier at en bod skal danne tun med hovedhytta.
DISKRET: Reidun Gjersøs boder er så diskret plassert at man knapt ser dem fra sjøen, men kommunens bestemmels­er sier at en bod skal danne tun med hovedhytta.
 ??  ?? GRENSEKRAN­GEL: Den første nabokrange­len startet straks Gjersø hadde kjøpt hytta i 1998. Hun mener naboen flyttet denne grensebolt­en fire meter, men tapte i jordskifte­retten.
GRENSEKRAN­GEL: Den første nabokrange­len startet straks Gjersø hadde kjøpt hytta i 1998. Hun mener naboen flyttet denne grensebolt­en fire meter, men tapte i jordskifte­retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway