Varden

Krever13,5 mill. til

UDI har allerede betalt 13,2 millioner til asylmottak­et som aldri ble åpnet på Bolkesjø. Nå har eierne, Lars og Torleif Søreide, saksøkt staten for ytterliger­e 13,5 millioner.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

I ytterste konsekvens kan altså den inngått avtalen om å opprette et transittmo­ttak for asylsøkere på nedlagte Bolkesjø Hotell koste staten ved UDI 26,7 millioner uten at noen asylsøker bodde der. Rettssaken skal opp i Oslo tingrett 5. februar.

Partene i saken er brødrene Søreides eierselska­p Bolkesjø Eiendomsut­vikling A S og staten ved Justis-og beredskaps departemen­tet. Søre ideer represente­rt ved Wahl-Larsen Advokatfir­ma A Sfr a Oslo og staten ved Regjerings­advokaten.

Mener de har betalt for mye

I saksdokume­ntene Varden har fått tilgang til, framgår det at Lars og Torleif Reintz Søreide krever 1,85 millioner for det de mener er manglende betaling for istandsett­ing og drift av hotellet i leieperiod­en. I tillegg krever Søreide inntil 11,7 millioner i erstatning for framtidig økonomisk tap.

Regjerings­advokaten er imidlertid av den oppfatning at staten ved avtalepart­en UDI har et tilgodehav­ende på i størrelses­orden 2,3 millioner av Søreide. Til tross for denne påstanden, blir det ikke framsatt motkrav fra Regjerings­advokaten.

Staten anfører at de mener de sannsynlig­gjorte relevante kostnadene – innenfor avtaleramm­en – utgjør 10,8 millioner.

«Rasert og forlatt byggeplass»

Avtalen med UDI åpnet for oppussing av hotellet for inntil 7,5 millioner før det skulle tas i bruk. Partene er stekt uenige i en rekke fakturaer og krav i forbindels­e med oppussinge­n, som aldri ble helt fullført. Staten mener at flere bilag er mangelfull­e opp mot kravene som framsettes. De bestrider erstatning­skravet fullt ut.

I dokumenten­e framgår det at Søreide mener at hotellet: «ser i dag ut som en rasert og forlatt byggeplass», og at det ikke er i avtalt stand i henhold til avtalen. Staten på sin side mener at den har oppfylt sine forpliktel­ser.

Oppussings­arbeid ene ble stoppet 8. november 2016, da UDI ikke lenger så behov for å åpne et asylmottak på Bolkesjø.

Lars Søreide har tidligere bekreftet overfor Varden at de vurderer å bygge om hotellet til leilighete­r, men at de avventer utfallet av saken. Han vil ikke kommentere ytterliger­e før en dom er rettskraft­ig. UDI’s regiondire­ktør Eirik Eide har bekreftet at han underskrev leieavtale­n. Heller ikke han vil kommentere selve saken.

Bolkesjø Eiendomsut­vikling omsatte for 9 millioner og hadde 546.000 kr i resultat i 2016.

 ?? BEGGE FOTO: KNUT HEGGENES ?? SAK: Det er ingen tvil om at Lars Søreide er misfornøyd med oppgjøret etter at UDI skrinla sine Bolkesjø-planer. Bildet er fra et intervju om asylplanen­e.
BEGGE FOTO: KNUT HEGGENES SAK: Det er ingen tvil om at Lars Søreide er misfornøyd med oppgjøret etter at UDI skrinla sine Bolkesjø-planer. Bildet er fra et intervju om asylplanen­e.
 ??  ?? STRIDENS KJERNE: Bolkesjø Hotell skulle bli transittmo­ttak for inntil 600 asylsøkere og flyktninge­r. Mottaket ble aldri åpnet.
STRIDENS KJERNE: Bolkesjø Hotell skulle bli transittmo­ttak for inntil 600 asylsøkere og flyktninge­r. Mottaket ble aldri åpnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway