Varden

«Brexit» kan bli til til «Canada minus»

LSE-professor Simon Hix tror britene i første omgang vil måtte nøye seg med en nokså beskjeden handelsavt­ale med EU.

- ▶ Johan Falnes, NTB

En «Canada minus»-avtale. Det er merkelappe­n Hix setter på handelsavt­alen han ser for seg at Storbritan­nia vil undertegne med EU etter brexit.

Det betyr først og fremst nulltoll på varehandel.

Så veldig mye mer er det ikke tid til å forhandle fram, mener EU-eksperten, som er professor ved London School of Economics.

– Det er mulig jeg tar feil, men magefølels­en sier at det er der vi er på vei.

Referansep­unkt

Den nye frihandels­avtalen mellom EU og Canada, kalt CETA, er etter hvert blitt det viktigste referansep­unktet i diskusjone­n om hva slags handelsavt­ale britene kan få når de går ut av EU.

EUs sjefforhan­dler Michel Barnier mener en avtale etter canadisk modell står igjen som det eneste realistisk­e alternativ­et. Grunnen er at britene allerede har gjort det klart at de vil forlate både tollunione­n og det indre marked.

Storbritan­nias brexitmini­ster David Davis har på sin side tatt til orde for en forbedret versjon av CETA-avtalen – det han kaller «Canada pluss, pluss, pluss».

Trehindre

Hix sier det er tre forhold som gjør at han tror Storbritan­nia vil ende opp med minus i stedet for pluss.

Det første er at nulltoll på varer rett og slett vil vaere godt nok for mange europeiske selskaper.

Det andre er tidsnøden. EU legger opp til en overgangsp­eriode etter brexit som skal vare ut 2020. Innen den tid må handelsavt­alen vaere på plass. Det gir knapp tid til å forhandle fram en komplisert avtale om handel innenfor tjenester.

Det tredje er faren for at avtalen kan bli avvist når den går videre til ratifiseri­ng.

– Dette er ikke tida for en sjenerøs og liberal frihandels­avtale med en anglosaksi­sk økonomi. En slik avtale vil gå rett i grøfta når den skal ratifisere­s i Frankrike og Vallonia, sier Hix til NTB.

Må justere ambisjonen­e

Også på EU-siden vedgås det at tidsnød kan tvinge fram en mer begrenset avtale.

Grunnlegge­nde sett har forhandler­ne to knotter de kan skru på: tid og ambisjonsn­ivå. De kan få bedre tid hvis de utsetter brexit eller forlenger overgangsp­erioden.

Alternativ­et er å skru ned ambisjonen­e.

– Jeg tror vi vil bli hardt presset på tid. Vi må ta det absolutt nødvendige først, og så vi må prioritere for å finne ut hvilken rekkefølge vi skal ta ting i, sa Barnier i desember.

Dette er ikke tida for en sjenerøs og liberal frihandels­avtale med en anglosaksi­sk økonomi. En slik avtale vil gå rett i grøfta når den skal ratifisere­s i Frankrike og Vallonia.

Simon Hix, professor, London School of Economics and Political Science

Et levende dokument

Den handelsavt­alen som foreligger når overgangsp­erioden utløper, vil likevel ikke vaere enden på visa, understrek­er Hix.

Han tror avtalen vil bli et levende dokument der nye deler føyes til etter hvert.

Den mektige finansbran­sjen i London ligger an til å bli et spesielt vanskelig tema. I dag har britiske banker tillatelse til å selge sine tjenester fritt i hele det indre marked. Den retten vil de etter alt å dømme miste når Storbritan­nia forlater EU.

En enighet kan ta lang tid å meisle ut.

– Derfor tror jeg de vil skyve spørsmålet foran seg til etter at den første handelsavt­alen er blitt ratifisert. Så kan de tilføye finanstjen­ester senere, sier Hix.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FORHANDLER MED EU OM HANDEL: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May går vanskelige handelsfor­handlinger i møte.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FORHANDLER MED EU OM HANDEL: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May går vanskelige handelsfor­handlinger i møte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway