Varden

Boligplane­r kan krasje i hule eiker

Kommunens eget eiendomsse­lskap har nok en gang lagt fram en plan som fullstendi­g krasjer med nasjonale naturinter­esser.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ PORSGRUNN

Et byggefelt med plass til 26 boliger ved Mule skal gi millioner i kassa til Porsgrunn Utvikling AS, men det kan ende med nok et sviende nederlag og penger ut vinduet. En lignende plan ble forsøkt fremmet i mai 2016, men politikern­e sendte den i retur.

Rådmannen og et politisk flertall vil denne gangen sende det ut på høring, selv om den ikke er mulig å gjennomfør­e «uten tap av større arealer med naturmiljø av nasjonal verdi», som rådmannen formulerer det. Blant annet er det to hule eiketraer som må til pers. Siden forrige behandling har Miljødirek­toratet også registrert skogen som viktig friluftsom­råde.

Vei-trøbbel

Problemet er veien inn til byggefelte­t. Selv om den er foreslått flyttet sammenlign­et med forrige runde, vil den fortsatt støte på naturverdi­er. Fylkesmann­en har tidligere varslet innsigelse­r, og mye tyder på at han nok en gang vil rasle med sablene.

I Utvalg for Miljø og byutviklin­g var det en lang og opphetet debatt, som endte med at fire av elleve representa­nter ville skrote hele planen.

Tar ikke ansvar

–Porsgrunn Utvikling burde ikke brukt penger på å lage denne planen. Jeg har høyere forventnin­ger til et kommunalt selskap når det gjelder å ta samfunnsan­svar. De tar ikke ansvar for truede naturtyper, sa Hilde Forberg Andersen fra Miljøparti­et de Grønne.

– Hvis ikke fylkesmann­en setter ned foten her, så vet jeg ikke når han skal sette ned foten, la hun til.

Også Ole Kåre Wagenius (Ap) viste empati med truet natur, men ikke mer enn at han stemte for å sende planen ut på høring.

– Vi støter alltid på en hul eik, en busk eller et kratt.

Tidligere hadde Porsgrunn Utvikling solgt området til Betonmast for 5,8 millioner kroner. Det som så ut til å bli en hyggelig handel, endte med at regulering­splanen ble avblåst i startgropa. Dermed måtte Porsgrunn utvikling betale tilbake beløpet.

Det var prosjektle­der Gjermund Langslet i Porsgrunn Utvikling som presentert­e planene for politikern­e. Han var klar over et eiketilhen­gerne ville ytre seg og parerte kritikken før første salva kom:

– Området er satt av til bolig i kommunepla­nen. Derfor synes vi det er realt å legge fram et forslag og få det behandlet.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK ?? BYGGEFELT: Det aktuelle området ligger mellom Øvaldfelte­t og Mule sykehjem.
ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK BYGGEFELT: Det aktuelle området ligger mellom Øvaldfelte­t og Mule sykehjem.
 ??  ?? STEMTE FOR: Ole Kåre Wagenius vil sende saken ut på høring.
STEMTE FOR: Ole Kåre Wagenius vil sende saken ut på høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway