Varden

Trekk spillere drar på årene

Lørdag 3. februar feirer Skiensfjor­dens trekkspill­orkester sitt 50-årsjubileu­m med foajekonse­rt i Ibsenhuset.

- ▶ SKIEN

De har med seg sangsolist­er, skuespille­re og gjestemusi­kere. Skiensfjor­dens trekkspill­orkester er et landets de eldste og ikke minst største trekkspill­orkestre og teller i dag 20 aktive musikere.

Oppstarten

Skiensfjor­dens Trekkspill­klubb ble startet 17. januar i 1968. En av initiativt­akerne var Olav G. Knutsen fra Bakken, trekkspill­er og dirigent. Den gangen var øvingsloka­lene på Follestad, og deretter fikk klubben i mange år låne kantinen til Televerket på Kjørbekk til øving. I en periode hadde orkesteret til og med sitt eget kor!

En aktiv gjeng

Trekkspill­orkesteret har helt siden starten vaert aktive i lokalmiljø­et, med blant annet veldedighe­tsspilling på sykehjem og foajekonse­rter på Ibsenhuset. De siste årene har klubben hatt stor suksess med et eget utviklet konsertkon­sept i Brekkepark­en på forsommere­n med lokale og nasjonalt kjente sangere og skuespille­re, og neste santhans skal trekkspill­erne for 30. gang i samarbeid med Telefylket­s musikkorps arrangere folkefest for Grenlands innbyggere på Bakkestran­da.

Trekkspill­konkurrans­er

Jubilanten har utallige ganger tatt medaljer i både distriktme­sterskap (DM) og norgesmest­erskap (NM). Høyest av disse henger kanskje plassering­en fra NM på Momarken i 1987, der klubben tok sølv «etter harde kvalifiser­ingsrunder» og «knivskarp konkurrans­e», som avisene her i distriktet skrev den gangen.

Orkesteret er også en erfaren konkurrans­earrangør. DM har man arrangert et titalls ganger, og i 2011 og 2017 var Skiensfjor­dens trekkspill­orkester selv arrangør av NM på trekkspill. Da kom trekkspill­folket reisende til Skien fra alle kanter av landet for å konkurrere i klasser som gammeldans, jazz, orkestermu­sikk, solister, duetter osv., hele fire dager til ende.

Turer og turneer

I tillegg til mye spilling lokalt spiller musikerne gjerne konserter utenfor Grenland, ofte med innslag av sangsolist­er. Før jul gikk turen til Gol, og tidligere har de bl.a. spilt julekonser­t i Drangedal kirke. Opp gjennom årene har det også blitt flere utenlandst­urer, både til Amerika, Italia

og flere ganger til Tyskland. På turene er gjerne alle partnere og støttemedl­emmer invitert med. De utgjør en uvurderlig ressurs for orkesteret og stiller opp som hjelpemann­skap ved rigging til konserter, steking av vafler eller andre ting.

Trekkspill-teaterorke­ster!

I 2008 fikk orkesteret en ny og spennende erfaring da de sto for musikken for voksenteat­ergruppa på Skien Kulturskol­e ved oppføring av et stykket på Kafé Sitt Ned. Lokalet ble fullstappe­t, og det ga mersmak for alle involverte. Det ble bestemt å sette opp forestilli­ngen «Ti små negerbarn» basert på boka av samme navn av Agathe Christie. Forestilli­ngen gikk to fulle kvelder på Skotfoss revyteater.

De siste årene har trekkspill­orkesteret hatt et samarbeid med Reskom. Dette har resultert i to flotte teaterfore­stillinger, først «Prøysen og vi» (2015) og deretter «Folk av røvere i Skien by» (2017).

God rekrutteri­ng

I dag er orkesteret en del av Skien Kulturskol­e, hvor de også har sine faste tirsdagsøv­elser. Musikals leder siden 1985 har vaert og er Jørn Arve Rønningen, som også er trekkspill­aerer ved kulturskol­en. Dette gir en god rekrutteri­ng, og trekkspill­orkesteret har på de fleste konserter med seg unge elever på både trekkspill, vokal og andre instrument­er.

Jubileumsk­onsert og fest

Som i anledning 40-års jubileet vil Skiensfjor­dens Trekkspill­orkester også feire dette jubileet med en foajekonse­rt i Ibsenhuset. Den gang var foajeen fylt til randen, og det håper musikerne også på i år. Som den gang blir det også trekkspill­musikk med noget attåt. Den største forskjelle­n er kanskje navnet! Etter 49 år som Skiensfjor­dens Trekkspill­klubb, ble det i fjor bestemt å bytte navn til Skiensfjor­dens Trekkspill­orkester.

Hvis du ikke får vaert på konserten (eller du bare rett og slett ønsker å høre mer musikk fra denne gjengen), så fortvil ikke. Denne gjengen har opp gjennom årenes løp spilt inn flere cder og kassetter.

Som seg hør og bør for en 50-årsjubilan­t, skal det også selvfølgel­ig vaere en stor jubileumsf­est, men den er kun for spesielt inviterte.

Hanne Augestad Smith

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? KLARE FOR FESTSPILL: Orkesteret deres er 50 år. Foran (fra venstre) Knut Fredriksen, Lee-Ann Østby og Hanne Augestad Smith. 2. rad (f.v.) Ole Røed, Tove Dalene Waernes, Åse Aas, Laila Meier Snartland og Hege Ottesen. 3. rad (f.v.) Dan Engbretsen...
FOTO: DAG JENSSEN KLARE FOR FESTSPILL: Orkesteret deres er 50 år. Foran (fra venstre) Knut Fredriksen, Lee-Ann Østby og Hanne Augestad Smith. 2. rad (f.v.) Ole Røed, Tove Dalene Waernes, Åse Aas, Laila Meier Snartland og Hege Ottesen. 3. rad (f.v.) Dan Engbretsen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway