Varden

Kan betyr ikke må

-

▶ Porsgrunn kommune får ikke innsyn i dokumenter i deponisake­n. Klima- og miljødepar­tementet har nektet kommunen innsyn i åtte dokumenter.

▶ – Departemen­tet understrek­et under folkemøtet i Brevik i forrige uke at de ønsket stor åpenhet i denne saken. Det at vi nå nektes innsyn i disse dokumenten­e står i sterk kontrast til det, sier advokat Pål Martin Sand i advokatfir­maet DSA til NRK Telemark.

▶ Statssekre­taer i Klima- og miljødepar­tementet, Atle Hamar (V), sier til NRK at «dokumenten­e som advokatene til Porsgrunn kommune ikke har fått innsyn i, er dokumenter utarbeidet for intern saksforber­edelse i departemen­tet» og «etter offentligh­etsloven kan departemen­tet unnta slike dokumenter fra offentligh­et».

▶ Det er helt korrekt at et «eit organ kan gjere unntak frå innsyn for dokument som organet har utarbeidd for si eiga interne saksførebu­ing». Da må dokumentet kunne klassifise­res som nettopp dette, men langt viktigere er ordlyden i loven, som sier at man kan. Det er stor forskjell på kan og må eller skal.

▶ Det er verdt å minne om at ethvert organ, dette departemen­tet inkludert, plikter å vurdere såkalt merinnsyn. I dette ligger en forpliktel­se til alltid å vurdere behovet for hemmeligho­ld opp mot behovet for innsyn. Jo viktigere saken er, jo strengere må begrunnels­en for unntak vaere. Hvis departemen­tet sier at de ønsker åpenhet om deponisake­n kan de begynne med å praktisere åpenhet. Vi konstatere­r – atter en gang – at reell åpenhet er vanskelig når det kommer til stykket. Man kan velge åpenhet. Hvis man vil. Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway