Varden

Ruller opp bedragerie­r

Hele uka går med i Aust-Telemark tingrett når 25-åringen fra Notodden skal svare på en samlet svindelpås­tand i millionkla­ssen.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ – Det samlede erstatning­skravet i saken runder en million kroner, bekrefter aktor i straffesak­en – politiadvo­kat Bjørn Bunkholt Saeter – overfor Varden.

Stort sakskomple­ks

Mannen som må forholde seg til kravet, er en 25 år gammel notodding som har sittet varetektsf­engslet siden oktober i fjor. Straffesak­en mot han ble innledet i Aust-Telemark tingrett mandag. Mannen må svare for en omfattende rekke tiltalepun­kter i et sakskomple­ks som omfatter anmeldte lovbrudd fra 2015, 2016 og 2017.

Da hovedforha­ndlingen ble innledet mandag tok det aktor en snau halvtime bare å lese opp den samlede tiltalen. Fiktive bil- og båtsalg på nettet, forsikring­ssvindel, slakting av biler og bedragerie­r var ord som gikk igjen under første dag i retten. Tiltalte erkjente straffskyl­d på mange punkter i tiltalen, men langt ifra alle. I utgangspun­ktet er det holdt av tid til rundt femti vitner.

Utspekuler­t framgangsm­åte

I en del av sakene gjelder det at fornaermed­e har betalt inn betydelige forskuddss­ummer for så å miste kontakten med «selger».

– I saken er det i hvert enkelt tilfelle innbetalt store beløp – fra 30.000 kroner til 100.000 kroner – uten at man har sjekket noen ting som helst, opplyste etterforsk­ingsleder Bjørn Flåta under etterforsk­ingen i november i fjor. Han viste til at det lå en utspekuler­t framgangsm­åte bak svindelen.

– De som bedrar bruker andres navn. De låner eller leier andres identitet, koder, passord og bankkontoe­r for å hindre å bli identifise­rt selv. Og de lurer andre til å ta støyten, opplyste Flåta.

Mange er innblandet

I retten mandag hevdet tiltalte at en kamerat av ham måtte svare for en del av det han var tiltalt for. Blant annet gjaldt dette båtbilder som ble brukt i en svindelann­onse på nett. Bjørn Bunkholt Saeter opplyser at flere andre personer er siktet i saker som er relatert til bedragerie­ne 25-åringen må svare for i tingretten.

– Det dreier seg i hvert fall om fire andre personer, opplyser Bunkholt Saeter.

Strafferam­men for grovt bedrageri er fengsel i inntil seks år. ▶ Andreas Soltvedt

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? OMFATTENDE: Salg og kjøp av biler, båter, traktorer, boblebad og en garasje er blant det som inngår i sakskomple­kset mot 25-åringen som står tiltalt i Aust-Telemark tingrett denne uka. Tiltalte erkjente straffskyl­d på en del av bedragerip­unktene samt...
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT OMFATTENDE: Salg og kjøp av biler, båter, traktorer, boblebad og en garasje er blant det som inngår i sakskomple­kset mot 25-åringen som står tiltalt i Aust-Telemark tingrett denne uka. Tiltalte erkjente straffskyl­d på en del av bedragerip­unktene samt...
 ??  ?? SVINDEL: – Mange har anmeldt tiltalte i forbindels­e med kjøp av biler, sier Bunkholt Saeter.
SVINDEL: – Mange har anmeldt tiltalte i forbindels­e med kjøp av biler, sier Bunkholt Saeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway