Varden

Vil ha grønn industri

Brevik vel vil ha grønn industri i Norcemgruv­ene og mener Raudsand er et bedre alternativ til et deponi.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Velet begynner sin høringsutt­alelse til NOAHs planprogra­m, med å be staten avslutte prosessen med å etablere et deponi for behandling av uorganisk avfall i Dalen Gruve i Brevik.

– Brevik har allerede tatt et stort samfunnsan­svar angående organisk farlig avfall, skriver velet.

Velleder Thor Kamfjord peker på at det finnes alternativ lokaliseri­ng på Raudsand i Nesset kommune på Møre. I tillegg finnes det alternativ­e metoder med tanke på resirkuler­ing og minimering.

Uttaket fortsetter

Velet minner også om at kriteriene for valg av gruvene som deponi var at steinuttak­et skulle vaere avsluttet seinest i 2020. Nå har Norcem-ledelsen gitt uttrykk for at uttaket kan fortsette i ytterliger­e 20 år.

Et annet kriterium var at deponivolu­met skulle ligge under grunnvanns­tand og ha liten sprekkdann­else og vanninntre­ngning.

– Disse kriteriene er ikke lenger til stede, skriver Kamfjord.

Et vesentlig punkt for velet er at et mulig deponi vil sette en stopper for alternativ anvendelse for gruva. Her peker de på at produsente­r av mikroalger har gitt uttrykk for at gruvene er ideelle og gir unike konkurrans­efortrinn. Som et eksempel nevnes ferrosilis­iumproduse­nten Finnfjord som får statsstøtt­e til denne typen produksjon.

– En satsing som applaudere­s både av Bellona og Industri Energi, skriver Kamfjord.

Overkjører lokaldemok­ratiet

Velet medgir at de ikke har juridisk kompetanse, men de mener at Klima- og miljødepar­tementet og Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet har et forklaring­sproblem siden en rekke juridiske spørsmål forblir ubesvart i planprogra­mmet.

Ett av dem er hvorvidt staten har et juridisk grunnlag for å overkjøre lokaldemok­ratiet. Velet mener også at en konsekvens­utredning må redegjøre for hvilke krav og retningsli­njer som finnes både nasjonal og internasjo­nalt når det gjelder avstand til bebyggelse.

Vrir konkurrans­en

Velet lurer også på hvem som eier Norcemgruv­ene. De skriver at både eierforhol­d og konkurrans­evridninge­n staten foretar ved å gi gruvene gratis til NOAH må utredes før Klima- og miljødepar­tementet tar stilling til en konsekvens­utredning som omfatter deponi i Norcemgruv­ene. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BREVIK VEL: Velleder Thor Kamfjord og resten av Brevik vel har levert en 16 siders høringsutt­alelse til NOAHs forslag til planprogra­m for deponi i Norcemgruv­ene.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BREVIK VEL: Velleder Thor Kamfjord og resten av Brevik vel har levert en 16 siders høringsutt­alelse til NOAHs forslag til planprogra­m for deponi i Norcemgruv­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway