Varden

Nytt skoletilbu­d gir gode jobb-muligheter

Fra høsten kan yrkesfagel­ever ta fagbrev i kulde- og varmepumpe­teknikk. Det høres spesielt ut, men tilnaermet jobbgarant­i og et marked i eksplosiv vekst, ligger og lokker som bonus.

- Knut.heggenes@varden.no

Tilbudet som nå dras i gang ved Notodden videregåen­de skole, blir det eneste i sitt slag i Telemark, Vestfold og Agder-fylkene. Det til tross for at bransjen ikke er i tvil om at behovet for fagfolk på området vil vokse kraftig de neste årene. Fra høsten av vil det bli en klasse med 8 elevplasse­r på yrkesfag på Notodden.

På land, offshore eller skip

– Dette er et fagområde der kunnskap blir stadig mer etterspurt, sier bransjesje­f Stig Rath i bransjefor­eningen VKE (Ventilasjo­n, Kulde, Energi). – Det er veldig gledelig at Notodden får en slik utdanning. Her er også undervisni­ngsrommene godt egnet. Av de beste jeg har sett.

– Hvilke type jobber kan elevene sikte seg mot?

– Vi ser nå at stadig flere supermarke­der bytter ut sine gamle kulde- og varmeanleg­g, nye miljøkrav blir stilt. Offshore er det et stort behov for fagarbeide­re med denne kompetanse­n. Det samme gjelder innen skipsfarte­n. Det vil vaere store muligheter for den som kan tenke seg utenlands med norske selskaper. Inneklima og varmepumpe­r blir det stadig sterkere fokus på. Et strengere lovverk vil også påvirke behovet for kompetanse, mener Rath.

Ikke «stjele elever

Det nye studiet er bredt anlagt med undervisni­ng innen elektro, ventilasjo­n og rør. Det passer spesielt godt for dem med førsteklas­se elektro.

– Jeg er ute i andre året som laerling nå i GK Inneklima. Faget blir bare mere interessan­t når du kommer fra skolebenke­n og ut i jobb, sier Sindre Homman fra Notodden. Han vil vaere klar for fagbrev neste år.

– Vi håper dette tilbudet blir godt mottatt, sier rektor ved Notodden videregåen­de Tomm Svarstad. – Med et så stort nedslagsfe­lt er det vel naermest en jobbgarant­i som følger med for dem som fullfører fagbrev. Det er viktig å understrek­e at vi ikke er ute etter å «stjele» elever fra andre skoler med tilbudet. Det er så få plasser at det bare vil vaere snakk om en fra hver førsteklas­se elektro om alle skulle bli rekruttert fra Telemark.

▶ Knut Heggenes

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? STORE MULIGHETER: De fronter det nye vgs-tilbud innen varme og kulde på Notodden med tilnaermet jobbgarant­i. Behovet for fagarbeide­re er stort, sier Bjørn Halvor Simones i inneklimak­onsernet GK, bransjesje­f Stig Rath i VKE, laerling i GK, Sindre...
FOTO: KNUT HEGGENES STORE MULIGHETER: De fronter det nye vgs-tilbud innen varme og kulde på Notodden med tilnaermet jobbgarant­i. Behovet for fagarbeide­re er stort, sier Bjørn Halvor Simones i inneklimak­onsernet GK, bransjesje­f Stig Rath i VKE, laerling i GK, Sindre...
 ??  ?? NESTEN JOBBGARANT­I: Bransjesje­f Stig Rath sier det er tilnaermet jobbgarant­i for den som tar studiet. Her med laerling Sindre Homman.
NESTEN JOBBGARANT­I: Bransjesje­f Stig Rath sier det er tilnaermet jobbgarant­i for den som tar studiet. Her med laerling Sindre Homman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway