Varden

Opp fra 1001 meter

– Denne er hentet fra 1001 meter under bakken. Resultaten­e fra Fen er overvelden­de, forteller regiongeol­og Sven Dahlgren.

- Tore.o.moen@varden.no

▶ Nesten hele kjernen er boret i rauhaugitt, men innen denne er det mange variasjone­r, forteller han.

Fant sjeldne jordartsme­taller

Kjerneprøv­ene fra 840 meter ned til 1001,3 meter ligger sortert på gulvet på nedlagte Fen skole. Dahlgren registrere­r forskjelle­ne i prøvene som gjennomgås centimeter for centimeter. Deretter fotografer­es de med høy oppløsning slik at prøvene kan undersøkes via bilder. Underveis tas det prøver av utvalgte deler, 13 kvadratmil­limeter av gangen. I prøven som tas under Vardens besøk er det 14 prosent sjeldne jordartsme­taller.

Mineraler med REE («sjeldne jordartsme­taller») er påvist sporadisk gjennom flere deler av kjerneleng­den.

– Vi påviser dem, men det skal videre undersøkel­ser til for å si noe om konsentras­joner. Den første undersøkel­sen gir en kunnskap om hva som finnes, men det sier ikke noe om volum, sier Dahlgren.

Alt pakkes ned og skal senere splittes i tre deler for geologiske, geokjemisk­e og geofysiske undersøkel­ser. En fjerdedel av kjernemate­riale skal knuses slik at det kan lages volumbereg­ninger.

Flytter borerigg til Søve

I løpet av den naermeste tiden vil boreutstyr­et flyttes til Søve for boring av det andre tusen meters hullet. Dette forventes å vaere ferdig boret i løpet av mars. Boringene har foregått uten nevneverdi­ge tekniske problemer for firmaet GeoDrillin­g.

NGU minner om at disse to boringene på hver 1 km lengde kun må ansees som rekognoser­ende geologiske undersøkel­ser. Det vil vaere nødvendig å bore opp mange titalls kilometer med kjerner på Fen for å påvise om REE-forekomste­ne er drivverdig­e. – Mange steder bores det med 10 meters avstand når man skal kartlegge med tanke på utvinning. Disse boringene må utføres av industrien, sier Dahlgren. Slammet fra boringene er samlet i konteinere og NGU har utført analyser av slammet. Dethar et forholdsvi­s lavt innhold av thorium og uran, men sendes til godkjent deponi.

▶ Tore Øyvind Moen

 ??  ?? FLYTTER: Boreriggen skal flyttes til Søve.
FLYTTER: Boreriggen skal flyttes til Søve.
 ??  ?? REE: Sjeldne jordarter dukket opp med noe thorium (Th) i tillegg.
REE: Sjeldne jordarter dukket opp med noe thorium (Th) i tillegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway