Varden

Dårlige råd fra Oslo Høyre

- Robin Kåss ordfører (Ap) Porsgrunn

Stortingsr­epresentan­t Heidi Nordby Lunde fra Oslo Høyre har i et leserinnle­gg til lokalavise­r rundt om i hele Norge gitt uttrykk for hvordan hun mener vi i Porsgrunn og andre norske kommuner kan bruke pengene bedre.

Hun tror at å endre satsene for eiendomssk­att vil gjøre det bedre for folk flest. Men hun glemmer at folk flest også er avhengig av at veier brøytes, at det lys ute, at sykehjem fungerer og at barna har gode skoler.

Jeg tror ikke at Oslo Høyre vet bedre enn sine kollegaer i Porsgrunn Høyre og de andre politikern­e i Porsgrunn bystyre hvordan vi i Porsgrunn skal disponere våre midler best mulig.

I Porsgrunn har Arbeiderpa­rtiet og Høyre ofte samarbeide­t, og vi har en moderat eiendomssk­att. Vi har en høy sats, men lave takster og en stor rabatt slik at totalsumme­n blir ganske gjennomsni­ttlig. Samtidig har vi lave nettsatser for strøm og lave kommunale avgifter sammenlign­et med mange andre deler av landet.

Arbeiderpa­rtiet og de fleste partiene i Porsgrunn mener vi har en god balanse mellom inntekter og utgifter. Vi har gode økonomiske resultater og arbeidsled­igheten går ned. Høyre, Frp og Venstre i Porsgrunn bystyre ville redusere eiendomssk­atten litt, blant annet gjennom noen oppsigelse­r og noe kutt i kommunale tjenester inkludert skole, helse og omsorg.

Jeg var uenig i disse forslagene, men de er likevel noe helt annet enn de hodeløse kuttene som Nordby Lunde og andre har tenkt ut en sen nattetime i hovedstade­n. Mens de lokale politikern­e fra H, V og Frp ville kutte eiendomssk­att fra 7,0 til 6,5 promille, så foreslår nasjonalpo­litikerne et kutt fra 7,0 til 5,0 på bolig og fra 7,0 til 0,0 for deler av naering. Det er nesten 50 millioner for vår kommune i kutt til skole, sykehjem, veier, brøyting, idrett, kultur eller andre ting kommunen driver med.

Nordby Lunde mener vi kan betale for skattekutt­ene ved å bruke av bypakkepen­ger fra bru over elva, men da glemmer hun at det er Storting og regjering selv som har bestemt hvordan de pengene kan brukes. Vi kan naturlig nok ikke ta penger fra Bypakka til å bruke på skole, sykehjem eller for den saks skyld skattekutt. Tvert i mot, så har statlige representa­nter nylig presentert forslag om å gjøre det dyrere for folk flest gjennom økte bomsatser og parkerings­gebyrer.

I følge regjeringe­n er Porsgrunn blant landets aller mest kostnadsef­fektive kommuner, og vi har ansatte som jobber hardt og klokt. Vi har valgt å bruke mer på blant å bygge nye sykehjem og å satse på eldreomsor­gen. Vi er i følge Unicef den beste av Norges større kommuner for barn og unge.

Jeg kan ikke love at vi kan kutte skatter i Porsgrunn, men jeg kan love at vi skal jobbe beinhardt for å få mest mulig ut av hver kroner. Mitt råd til Nordby Lunde er å konsentrer­e seg om å gjøre staten mer effektiv fremfor å tre fikse ideer nedover hodet på norske kommuner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway