Varden

Er en tøffere tone veien til økt oppslutnin­g for Arbeiderpa­rtiet?

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ Er en tøffere tone veien til økt oppslutnin­g for Arbeiderpa­rtiet? Stadig flere ting tyder på at Ap – og andre sosialdemo­kratiske partier – mener det. VG kunne i går melde at leder Jonas Gahr Støre «støtter tøff linje» i innvandrin­gsdebatten etter å ha, på en kongress for de nordiske sosialdemo­kratiske partiene, slått fast at «asylsystem­et er i ferd med å bryte sammen». – Norges hovedstrat­egi bør framover vaere at de som skal få komme, er kvoteflykt­ninger via FN, sa han, og la til at «vi må stille krav til de som kommer» og at «vi ønsker ikke at innvandrin­gsog flyktningp­olitikken skal gi økt utrygghet i våre egne lokalsamfu­nn».

▶ I forrige uke markerte Aps nye innvandrin­gspolitisk­e talsperson, Masud Gharahkhan­i, seg ved å hevde at Venstre i regjering liberalise­rer landets innvandrin­gspolitikk, og reiste følgende spørsmål i Stortinget: «Kan Fremskritt­spartiets parlamenta­riske leder garantere at det ikke blir liberalise­ring på innvandrin­gsfeltet med Venstre inn i regjering?»

▶ Aps danske søsterpart­i, Socialdemo­kratiet, lanserte i helgen sin asyl- og innvandrin­gsreform (med navnet «Retfaerdig og Realistisk»), som tar til orde for at landet kun skal ta imot kvoteflykt­ninger og at adgangen til å søke asyl stoppes. De vil også sende asylsøkere til et danskdreve­t mottak i «et tredjeland» – for eksempel i Nord-Afrika.

▶ Ap har, i lengre tid, ført en streng asylpoliti­kk uten at dette er blitt eksplisitt kommuniser­t. Nå kneppes retorikken til, og det kan ikke vaere tvil om at dette er et forsøk på å reise seg og – ikke minst – utfordre den sittende regjeringe­n. Det tegner til å bli et spill om hvem som er strengest og sterkest, med verdens svakeste som spillebrik­ker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway